home EVENIMENT SUA, atac cu rachete asupra Siriei. Rusia este nemulţumită

SUA, atac cu rachete asupra Siriei. Rusia este nemulţumită

Share

Forţele navale ale SUA au atacat cu rachete Siria noaptea trecută. Este o reacţie la atacul recent cu gaz sarin al regimului lui Bashar al-Assad asupra civililor sirieni. Singurele state care sunt împotrivă – Rusia şi Iranul.

UPDATE 00.51, duminică, 9 aprilie: CNN Noi lovituri aeriene au ţintit un oraş din Siria, Idlib, care a fost lovit de atacul chimic mai devreme în această săptămână, spun activiştii, la mai puţin de o zi după ce SUA a bombardat baza siriană de la Khan Sheykoun, pentru a trimite un mesaj regimului Assad.

UPDATE 21.30: Agerpres – Phenianul condamnă loviturile americane din Siria Coreea de Nord a calificat sâmbătă ca “act intolerabil de agresiune” loviturile americane asupra unui aeroport militar sirian, un act “dovedind de peste un milion de ori”, potrivit Phenianul, justețea programului său nuclear, transmite AFP.

UPDATE 15.38: Realitatea.net – Un nou ATAC în oraşul sirian lovit cu arme chimice “Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a indicat că avioane de război neidentificate au bombardat sâmbătă oraşul sirian rebel Khan Sheikhoun care a fost ţinta unui presupus atac chimic la începutul acestei săptămâni.

UPDATE 14.36: Departamentul de stat american al Apărării – WASHINGTON, 7 aprilie 2017 – Baza aeriană siriană ţintită de atacul cu rachete este menit să ţintească locul de depozitare al gazelor toxice de luptă folositeasupra civililor săptămâna trecută. Acţiunea militară a SUA este menită să “descurajeze regimul Bashar al Assad să mai folosească arme chimice” împotriva propriului popor.

UPDATE 14.31: CNN – O fregată rusească înarmată cu rachete de croazieră se îndreaptă spre Mediterana din Marea Neagră. Aceasta s-ar îndrepta spre baza maritimă rusă Tartus.

UPDATE 00.36: CNN – SUA investighează posibilul rol al Rusiei în atacul cu gaz sarin din Siria.

UPDATE 00.34: Mediafax – Medvedev: Decizia lui Trump de atacare a Siriei a adus SUA la doar “un pas” de confruntarea cu Rusia

UPDATE 00.31: Ştirile ProTVSorin Grindeanu: “Am avut o discutie in aceasta dimineata si cu ministrul Apararii si cu ministrul Afacerilor Externe. Ceea ce pot sa va spun este ca noi ca si stat condamnam atacul cu arme chimice care a avut loc in urma cu cateva zile. Aceste lucruri trebuie pedepsite si tot ceea ce decurge, angajamentele noastre ca tara NATO le vom respecta. Dar atacul de tipul a ceea ce s-a intamplat in urma cu cateva zile, care nu are legatura cu nicio regula internationala, trebuie pedepsit.

UPDATE 00.27: BBC World Service – Statele Unite avertizează, prin reprezentantul la ONU, că după loviturile cu rachete vor mai urma şi alte acţiuni ale sale

UPDATE 00.24: Reuters – Preţul petrolului creşte cu 3% după atacul SUA în Siria. Comentariu StareaPresei.ro: Iată un fapt care îl avantajează pe Vladimir Putin.

UPDATE 00.17: The Telegraph – Xi Jinping i-a spus lui Donald Trump că a înţeles răspunsul SUA din cauza atacului asupra copiilor.

UPDATE 00.11MAE român a înfiinţat o celulă de criză privind situaţia din Siria:

România reiterează condamnarea fermă a atacului chimic întreprins asupra localității Khan Sheikhoun din provincia Idlib, din 4 aprilie 2017, soldat cu victime în rândul populației civile, inclusiv copii.

Acțiunea SUA din 7 aprilie 2017 constituie o reacție fermă la atrocitățile comise în urma atacului cu arme chimice. România este solidară cu Aliații și partenerii noștri.

România sprijină orice efort destinat încetării conflictului din Siria care, în cei șase ani de la declanșare, a condus la pierderi substanțiale de vieți și distrugeri de bunuri materiale și, în același timp, a generat un focar de instabilitate regională, terorism si migrație necontrolată.

UPDATE 00.06: FoxNews – Lovitura militară a preşedintelui Trump asupra Siriei este perfect legală

UPDATE 00.03: Chicago Sun Times, opinie Phil Kadner – “Terminaţi cu domnia sângerosului dictator sirian”

Operatiunea a vizat baze aeriene. Pentagonul a precizat că atacul, ordonat de preşedintele Donald Trump, a avut loc la ora siriană 04:40 (01:40 GMT). 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate din distrugătoare americane, aflate în estul Mediteranei.

Armata SUA a informat forţele ruse înainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene. Ea nu a vizat acele secţiuni ale obiectivului, unde ruşii erau consideraţi a fi prezenţi.

Rusia critică SUA. Solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

Rusia a anunţat că va solicita o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Ea suspendă acordul de cooperare cu SUA în Siria, legat de prevenirea incidentelor militare între forţele aeriene.

Prima reacţie a lui Putin a venit de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Acesta a calificat atacul american ca pe o agresiune, care încalcă legea internaţională. Reprezentantul Kremlinului a spus că Siria nu deţine arme chimice. El a arătat că relaţiile Washington – Kremlin vor suferi daune semnificative.

Share