Stratfor crede că România se află într-o criză politică

Share

Ne aflăm în pragul unei posibile crize politice în România, crede Stratfor. Chiar dacă alegerile legislative s-au încheiat, ar începe o altă perioadă de târguieli politice complicate.

Agenţia de analize geopolitice Stratfor precizează că PSD a obţinut mult peste PNL. Totuşi, nu va reuşi să formeze singur guvernul şi probabil se va orienta către ALDE.

Indiferent pe cine îi vor alege ca partneri, social-democraţii vor avea dificultăţi cu numirea unui prim-ministru. Liderul lor, Liviu Dragnea, n-ar putea tehnic să ajungă în acest post. Aceasta din moment ce are o sentinţă cu suspendare pentru fraudă electorală.

Stratfor: E complicate treburile în România

Pentru că România este un stat semiprezidenţial, premierul şi preşedintele împart responsabilitatea guvernării, explică Stratfor. Înaintea scrutinului, preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohnannis a declarat că nu va accepta un premier cu probleme legale.

Anunţul a pus ţara într-o situaţie de blocaj. Constituţia cere preşedintelui să aleagă un premier din partidul sau coaliţia cu cele mai multe locuri în Parlament. Dar legislaţia românească interzice ca persoanele care au condamnări penale să fie numite în posturi guvernamentale, explică Stratfor.

Ca urmare a victoriei copleşitoare a PSD, Iohannis nu va avea ce să facă decât să aleagă un premier de aici. Totuşi, social-democraţii s-ar putea să fie nevoiţi să înainteze o altă candidatură. Dacă partidul şi preşedintele nu pot ajunge la un compromis, România se va scufunda în criză.

Fricţiunile au devenit un fapt destul de comun

Unii membri PSD au sugerat deja că vor încerca să-l suspende pe Iohannis. Chiar dacă nu-şi vor pune ameninţarea în aplicare, n-ar fi prima oară când parlamentarii români ar încerca aceasta. Doar pentru a avea de câştigat partidul lor.

Fricţiunile preşedinţi – premieri ai României au devenit un fapt destul de comun. Mai ales când preşedinţii de centru-dreapta au coabitat cu parlamentele de centru-stânga, menţionează Stratfor.

Între timp, corupţia rămâne o îngrijorare pentru cetăţenii români. Sub 40% au participat la alegeri. Există o nemulţumire crescută faţă de politicieni, corupţie şi lupte interne care parazitează instituţiile.

Deocamdată, lupta împotriva corupţiei şi temperarea cheltuielilor publice sunt cele mai stringente probleme. Nemulţumirea alegătorilor faţă de partidele tradiţionale va fi un motiv de îngrijorare pe termen lung.

O asemenea nemulţumire creează teren fertil mişcărilor antisistem care într-o bună zi ar putea contesta statu quo-ul politic. Chiar dacă principalele partide şi-au revendicat votul de la 11 decembrie, România nu va fi imună pentru veşnicie la valul de sentimente anti-sistem şi la euroscepticismul care cucereşte Europa, avertizează Stratfor.

Share