Stratfor: Mubarak isi da demisia, Armata este la putere

Share

Vicepresedintele egiptean Omar Suleiman a citit urmatoarea declaratie pe 11 februarie:

“In numele lui Dumnezeu cel milostiv, cetateni, in timpul circumstantelor foarte dificile prin care trece Egiptul, presedintele Hosni Mubarak a decis sa isi prezinte demisia din functie si a insarcinat inaltul consiliu al fortelor armate sa administreze afacerile tarii. Dumnezeu sa ajute pe toata lumea”

Declaratia lui Suleiman este cel mai clar indiciu ca Armata a condus o livitura de stat, condusa de ministrul apararii, Mohammed Hussein Tantawi. Nu este clat daca Suleiman va ramane seful civil al unui guvern militarizat.

foto: Wikimedia – Mohammed Hussein Tantawi, numarul unu azi in Egipt si conducatorul loviturii de stat militare contra lui Hosni Mubarak

Egiptul se intoarce la modelul de conducere din anul 1952, cu un consiliu al ofiterilor de armata. Intrebarea care se pune acum este daca elita militara va imparti sau nu puterea cu politicienii civili.

Intr-un asemenea moment, euforia opozitiei va fi urmata de cererile sale pentru alegeri libere. Statele Unite, in timp ce este de partea intentiilor actuale ale militarilor, are de asemenea o nevoie strategica sa vada Egiptul mergand inainte spre un sistem politic pluralist.

citeste si Cine este Mohamed Hussein Tantawi, seful Consiliului Suprem al Fortelor Armate egiptene (HotNews)

Daca militarii raman dedicati sau nu angajamentului lor de a organiza alegeri libere in septembrie, ramane de vazut. Daca alegerile sunt tinute totusi Armata trebuie sa aiba un vehicul politic pentru a calcula compozitia politica a opozitiei, in particular pentru a urmari popularitatea Fratiei Musulmane.

citeste si: Mubarak assets frozen by Swiss government (CNN)

Soarta partidului de guvernamant, Partidul National Democratic ramane sub semnul intrebarii. Fara acest partid, sistemul politic efectiv se va prabusi  si militarii se vor afla intr-o foarte mare dificultate, in incercarea lor de a conduce tara.

citeste si: Kamran Bokhari, analist Stratfor: Spre deosebire de miscarile anticomuniste din 1989, in Orientul Mijlociu nu vom asista la un efect de domino (HotNews)

In timp ce consiliul militar va servi ca guvern provizoriu, probabil ca va dori sa ii tina la putere pe multi dintre oficialii partidului lui Mubarak si posibil sa incorporeze in executiv elemente din opozitie, pentru a gestiona perioada de tranzitie.

A mentine puterea in propriile lor maini, in timp ce vor organiza alegerile pentru un viitor guvern democratic – aceasta va fi cea mai mare provocare pentru Armata, in timp ce va incerca sa evite o schimbare de regim si se va confrunta de asemenea cu o potentiala criza constitutionala.

citeste si: Sharm el-Sheikh long an escape for Mubarak (Washington Post)

Share