Stelian Ion, ministrul Justiţiei: CCR ar putea decima DNA si DIICOT

Share

Stelian Ion, ministrul Justiţiei, avertizează asupra unui impact pervers pe care l-ar putea avea o eventuală decizie a Curţii Constituţionale.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, afirmă că lupta împotriva corupției și a criminalității organizate trebuie să continue în ritm accelerat, iar una dintre solicitările procurorilor de la DIICOT și DNA a fost reducerea vechimii necesare pentru angajare.

Modificarea legislativă a fost însă atacată la CCR. Ministrul consideră că, dacă sesizarea va fi admisă de CCR, ”lupta împotriva corupției și a criminalității organizate ar primi o grea lovitură”.

”Lupta împotriva corupției și a criminalității organizate trebuie să continue în ritm accelerat. Loviturile din ultimii ani, date inclusiv prin modificările legislative adoptate în legislatura trecută, constituie impedimente reale împotriva atingerii acestui scop”, a scris pe Facebook Stelian Ion.

Ministrul a precizat că una dintre măsurile legislative solicitate în mod legitim, de către DNA și DIICOT, a constituit-o scăderea vechimii, pentru selecția, în cadrul DNA și DIICOT, de la 10 ani (varianta introdusă prin legile Iordache), la 7 ani.

”În felul acesta ar crește baza de selecție a procurorilor, astfel încât să poată fi rezolvate problemele grave de personal cu care se confruntă cele două structuri specializate de parchet.

Din păcate, propunerea legislativă solicitată de atâta vreme de către DNA și DIICOT și votată în Parlament de actuală coaliție a fost atacată la CCR, existând riscul compromiterii proiectului.

Mai mult decât atât, ar fi extrem de grav dacă analiză CCR s-ar extinde și asupra altor aspecte, stabilind condiții pentru recrutarea pentru DNA și DIICOT care în prezent nu sunt prevăzute de lege. Într-o astfel de neagră varianta, cele două structuri specializate ar fi practic decimate.

Ministerul Justiției a redactat ample apărări față de această sesizare, spre a fi avute în vedere de către CCR la termenul din 14 iulie”, anunță ministrul Justiției.

Acesta a salutat luarea de poziție a DNA, a DIICOT și a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ”prin care a fost tras un puternic semnal de alarmă și s-a explicat public cât de necesar este proiectul de lege și cât de grav ar fi că sesizarea să fie admisă de CCR”.

Ministrul consideră că, dacă sesizarea va fi admisă de CCR, ”lupta împotriva corupției și a criminalității organizate ar primi o grea lovitură”.

”Cred că în toate trebuie să existe măsură și echilibru, cred că liniile roșii nu trebuie trecute, indiferent ce interese politice, ideologii și convingeri are fiecare dintre noi. Ordinea de drept, bunăstarea, siguranță și viață românilor sunt mai presus decât orice”, a mai transmis ministrul.

Share