Stelian Ion, despre Dosarul 10 august: “Mi se pare prematur să vorbim de CEDO”

Share

Stelian Ion reacţionează, după şocul clasării Dosarului 10 august şi vorbeşte inclusiv despre metodele insidioase de confiscare a unui dosar sensibil de către sistem, care funcţionează în favoarea infractorilor.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a afirmat că „Dosarul 10 august nu se termină aici”, pronunțându-se pentru așteptarea motivării deciziei, prin care a fost respinsă cererea de redeschidere a cazului.

Președintele Iohannis i-a solicitat să iasă cu explicații în legătură cu clasarea dosarului. Principalele declarații:

A fost un eveniment nefericit care a stârnit multă emoție și încă stârnește emoție. Oamenii așteaptă răspunsuri și ele trebuie să vină de la cei care trebuie să dea răspunsurile.

E un dosar în curs de soluționare. Eu am fost în Piața Victoriei atunci, am văzut cu ochii mei, deci voi încerca cât se poate omenește posibil să dau la o parte latura emoțională.

Factual, o parte din Dosarul 10 august a fost clasat în mod definitiv față de unele persoane, în principal din conducerea Jandarmeriei.

Chestiunea a suscitat un val de emoție, e de înțeles, pentru că lumea așteaptă răspunsuri. E foarte important să așteptăm motivarea încheierii de respingere a cererii de redeschidere a dosarului.

Până nu vedem motivarea, nu putem avea o imagine de ansamblu asupra a ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere procedural.

Așadar, solicitarea mea pentru toată lumea, pentru public, pentru cei care au formulat plângerile, e să vedem motivarea. De aici vor decurge multe răspunsuri.

Dosarul nu se termină aici. Din acea cauza aflată la DIICOT s-a disjuns o parte la Parchetul Militar și ea își va urma cursul. E o parte referitoare, în principal, la interacțiunile directe ale jandarmilor subordonați cu manifestanții.

Mai e o zonă a dosarului, cu persoane care dețineau funcții executive, administrative. Nici cu privire la ele nu s-a luat o decizie definitivă.

Ordonanța de clasare face obiectul cel puțin a unui dosar aflat pe rolul instanței de judecată. Teoretic e posibil orice.

Ordonanța de clasare nu a fost comunicată decât unui număr de 16 persoane, deși mai multe sute de persoane au făcut plângeri. Plângerea împotriva ordonanței de clasare se poate face în 20 de zile.

Eu văd acum că există remedii și că la acest moment mi se pare prematur să vorbim de CEDO. Îmi doresc să avem lumină în dosar aici, în România, și nu la CEDO. De prea multe ori am primit condamnări.

Este important că, potrivit legii, când apar elemente noi, se poate redeschide dosarul. O parte din dosar va fi cercetat în continuare de organele de anchetă.

Rolul Ministerului Justiției în acest subiect: potrivit legii, ministrul nu poate interveni în dosare, ar fi foarte grav să se întâmple așa.

Dacă există vreo așteptare din partea cuiva, că ministrul Justiției să poată interveni, vă spun clar că nu se poate. Altfel, am avea o reîntoarcere în vremuri pe care nu ni le amintim cu plăcere. Răspunsurile trebuie să vină din partea exclusiv din partea sistemului judiciar

Ieri, la CSM, am ridicat problema de a veni sistemul judiciar față de situația creată. S-a înțeles faptul că opinia publică așteaptă un răspuns al sistemului judiciar. A fost aprobată, într-o formă refăcută de un alt membru al CSM.

Noi vorbim foarte mult de ce s-a întâmplat pe 10 august. Să nu uităm de ce am fost în Piața Victoriei pe 10 august: că să apărăm independența sistemului judiciar.

Dacă ne concentrăm asupra lor, toate dosarele vor primi un răspuns mai prompt. Un sistem sufocat, care nu are cele necesare, nu poate acționa cu eficienţă maximă.

Ce mai poate face ministrul? Ar putea efectua un control, cu privire la activitatea generală a procurorilor, pentru că nu pot interveni pe dosare și soluții.

Dar am observat de-al lungul timpului, și voi face o solicitare pentru un control de genul acesta, că multe dosare s-au împotmolit prin mecanisme care trebuie elucidate: prin declinări, printr-un gen de smulgere de la o direcție sau alta a parchetelor și lucrul acesta nu e de bun augur.

Voi solicita un control în acest sens. Să vedem ce soluții legislative vom propune Parlamentului. Să nu existe portițe ca un dosar să fie smuls dintr-o parte în alta, prin artificii – prin plângeri pe fapte fictive, gen lovituri de stat. O să ne aplecăm cu mare atenție.

Ministrul Justiției mai poate formula sesizări de la Inspecția Judiciară. Voi analiza dacă e cazul să formulez o asemenea sesizare după ce vom primi motivarea în Dosarul 10 august.

E important să vedem dacă, după anumite soluții date în dosare, subit s-a ieșit la pensie. În aceste situații, Inspecția Judiciară nu mai poate acționa.

Nu putem acționa mereu reactiv, încercând să reparăm. Trebuie să avem soluții de ansamblu. Avem o ocazie importantă să rezolvăm chestiuni sistemice și nu să improvizăm pe ici-colo.

Legile Justiției, în dezbatere publică, reprezintă un moment important pentru a corecta unele anomalii intervenite în ultimii ani, de a face o fundație mult mai solidă.

Share