Stelian Ion a pus la punct Gruparea Savonea, în şedinţa CSM

Share

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a pus la punct Gruparea Savonea în ședința CSM, spunân răspicat lucrurilor pe nume, spre disperarea clicii.

„Solicit apărarea independenței sistemul judiciar, legat de percepția din spațiul public, privind lipsa unei anchete efective în Dosarul 10 August”, a spus acesta.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a condamnase aşa-zise derapaje de limbaj din spațiul public, în urma deciziei Tribunalului București, prin care s-a respins solicitarea DIICOT, de redeschidere a anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei, în Dosarul 10 august, apreciind că afirmațiile acestea reprezintă „un veritabil atac la adresa independenței judecătorului”.

El a adăugat că lumea așteaptă un răspuns din partea sistemului judiciar.

„Am o solicitare, de apărare a independenței, libertății, impartialităţii sistemului judiciar, în ansamblu sau legat de o percepție care se conturează în spațiul public, vizând suspiciuni de lipsă a unei anchete efective, astfel cum a fost definită prin jurisprudența CEDO, în dosarul generic denumit ’10 august’.

Cred că este foarte important ca sistemul judiciar să aibă un răspuns la aceste discuții din spațiul public și să aibă o reacție, bineînțeles după o analiză foarte atentă, pentru că o astfel de percepție poate afecta reputația întregului sistem judiciar, în ansamblul său, și nu este corect și nu este de dorit să se întâmple acest lucru”, a declarat Stelian Ion, în cadrul ședinței de plen a CSM, conform Agerpres.

„Nu mă găsesc aici pentru a critică o anumită soluție, nu voi face aste lucru. Repet, este rolul CSM și, eventual, al Inspecției Judiciare să facă anumite verificări, dacă veți aprecia și dumneavoastră acest lucru. Sunt chestiuni legate în principal de dreptul la apărare din perspectiva persoanelor vătămate, audierea acestora. Trebuie să se facă verificări sub acest aspect”, a spus ministrul Justiției.

Share