Statele Unite ale Americii dau Ucrainei 13,6 miliarde de dolari

Share

Statele Unite ale Americii au aprobat în Congres proiectul de lege pentru un ajutor dat Ucrainei, în valoare de 13,6 miliarde de dolari.

Măsura susținută de Biden va oferi Pentagonului 6,5 miliarde de dolari pentru asistență militară şi 6,7 miliarde de dolari pentru îngrijirea refugiaților.

Senatul Statelor Unite a aprobat un pachet de ajutor militar și umanitar de urgență de 13,6 miliarde de dolari, pentru Ucraina și aliații săi europeni, trimițând proiectul de lege președintelui Joe Biden, care a declarat că va semna măsura.

„Le oferim ucrainenilor miliarde pentru hrană, medicamente, adăpost și sprijin pentru cei peste două milioane de refugiați, care au fost nevoiți să părăsească Ucraina”, a declarat Chuck Schumer, liderul majorității din Senat, adăugând că finanțarea va asigura transferurile de javelinuri, rachete antitanc și rachete antiaeriene Stinger.

Ajutorul Ucrainei a fost atașat unui proiect de lege, de cheltuieli anuale de 1,5 trilioane de dolari, care a fost aprobat de Camera Reprezentanților și de Senat, pe fondul furiei crescânde în rândul legislatorilor americani, față de invazia Ucrainei, de către Rusia, ce a forțat peste 2,5 milioane de oameni să-și părăsească casele și a ucis mii de oameni.

Președintele Biden a reafirmat că aliații SUA și NATO trimit mai multe arme și ajutoare Ucrainei.

„Ne vom asigura că Ucraina are arme de apărat împotriva forțelor ruse invadatoare. Vom trimite bani, alimente și ajutor, pentru a salva poporul ucrainean”, a spus Biden, la Casa Albă.

În ultimul an, SUA au trimis Ucrainei peste 1 miliard de dolari, în asistență de securitate, și ajutor militar, inclusiv arme antiaeriene și antitanc, „cu noi transporturi sosind în fiecare zi”, a spus Biden.

Share