home ECONOMIE Start-up Nation este pe jumătate blocat. Criza bugetară se adânceşte

Start-up Nation este pe jumătate blocat. Criza bugetară se adânceşte

Share

Exact aşa cum am spus de la începutul anului, marile probleme bugetare au început din iulie. Start-up Nation este furunculul imens care iese abject pe botul Cabinetului Tudose. Am scris despre asta în Rom\ânia liberă.

Pragul maxim la abuzul în serviciu, dorit de PSD-ALDE, este cât pragul maim de finanţare la Start-up Nation

Anume, cum e când bugetezi brambura şi la jumătatea anului promiţi că dai nişte granturi de stat, apoi ţi se rupe filmul? Aşa e şi programul acesta. Nu mai sunt bani. Ministerul pentru IMM trebuia să aibă bani de la începutul anului şi să-i ţină acolo.

Este clar ca lumina zilei că, pentru a onora măririle de pensii şi salarii, PSD-ALDE a dat cu vastul în bugete conexe. Nu mai sunt bani la MApN pentru solde şi porţii de hrană. Iar acum aflăm că nu mai sunt bani nici la IMM pentru acest program. Care oricum era un eşec, de la stadiul pornirii.

Start-up Nation, un program social, nu un program de antreprenoriat

Orice coafeză din Târgu Bujor poate să îşi facă un SRL. Ca să ia bani pentru Coafarea Bujorului de Fată SRL. Apoi depune proiectul şi se roagă la frunza de piersic. Sau şi mai bine: dacă e o proptită a PSD local are şanse. Chiar mari.

Dacă, să zicem, a coafat în draci mamzelele soţioare şi amantoase ale grohăielnicilor locali ai Coaliţiei, a rezolvat problema. Prin sistemul de pile, cunoştinţe şi relaţii, se califică să ia bani de la Start-up Nation.

Foloseşte pentru asta creditul-punte? Ne, cuvântul îi repugnă. Ultima dată când a fost la dentist şi şi-a făcut o punte a avut dureri îngrozitoare. Aşa că stă frumuşel, aşteptând banii de la stat, că acolo are pe cineva, undeva. La fel, o colecţie interminabilă de atârnători.

Start-up Nation, kebap-urile, shaormele şi crocodilii de partid

Cu 24 de ore înainte de încheierea înscrierilor la Start-up Nation, se înscriseseră vreo 9.000 de aplicanţi. În ultimele 24 de ore, s-au mai înscris încă o dată pe atât. Puteai număra lesne 12 înscrieri pe minut… Crocodilii de partid? Prima reacţie este să spui că aşa-i românul, lasă totul pe ultimul moment.

Dacă te uiţi cu atenţie însă descoperi o ciudăţenie. E plin de ateliere foto, cabinete de stomato, shaormerii şi alte prostii, de parcă în România ar fi o cerere uriaşă de haloi, care trebuie să curgă de-a volna pe străzi.

Combinând cu lipsa totală de transparenţă a gestionarilor programului, intervenţia politicului devine evidentă. Tanti Veta, coafeza din Târgu Bujor, i-a luat faţa tânărului antreprenor. Face şi rimă.

Revenind la creditul-punte

Sunt deci două tipuri de aplicanţi la Start-up Nation. Unii care stau şi aşteaptă banii de la stat. Noi credem că fix cei care habar n-au despre afaceri. Alţii vor să facă credit-punte cu una dintre băncile partenere.

Aceştia mai au habar. Iar tu, Ilan Laufer, ministru al IMM-urilor, anunţi că n-ai decât jumătate dintre bani şi îi vei da celor ce îi aşteaptă de la stat? Este revoltător! Dincolo, în rândul celor ce fac credite-punte, sunt oamenii exersaţi.

Dintre aceştia pot apărea mici antreprenori. Faptul că-i laşi să sucombe financiar exact pe ei este o lovitură dată mediului de afaceri. Plus că ăilalţi vor deforma piaţa muncii şi mediul de afaceri la greu, relaxaţi şi inconştienţi, convinşi că un an au bani să îi spargă de la statul-prieten.

De ce joacă în business-uri discutabile PSD-ALDE banii românilor?

Ca să nu mai vorbim că sunt probleme conceptuale. Unul dintre principiile de bază ale dezvoltării mediului de business este că trebuie să îţi asumi risc privat. Da, poate exista o cofinanţare a statului. Da, statul poate impulsiona aceste start-up-uri.

Dar în nici un caz de la zero. Tanti Veta coafeza o să strice banii, mai mult ca sigur. Angajatele ei de acum, după un an de trai-neneacă, vor fi şomere. Şi manichiurista. Chiar şi ea. Acest program, Start-up Nation, nu are risc privat asociat.

Ba, mai mult, pare mai curând o inginerie toxică, menită să prăpădească banii contribuabililor pe prostii şi să distorsioneze mediul de afaceri.

Citeşte şi
PSD îşi asumă meritul pentru robotul ce dezinfectează spitalele

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu se laudă cu faptul că un robot a fost pus Read more

Moise Guran spune că sunt semne că sfârșitul guvernului PSD e aproape

Jurnalistul Moise Guran prevesteşte apropiatul final al guvernului PSD. Probabil al acestui guvern. Jurnalist economic, Read more

Deficitul bugetar pe 10 luni este triplu faţă de 2017

Deficitul bugetar a explodat în primele zece luni ale anului în curs, comparativ cu perioada Read more

Concedii fără plată în mai multe instituţii guvernamentale

Nu mai sunt bani la bugete sau sunt tot mai puţini şi, din acest motiv, Read more

Conspiraţia Rusiei din spatele demisiei/demiterii lui Ţuţuianu

Principala calitate a unui stat NATO este previzibilitatea. Conspiraţia Rusiei, care se întrevede din spatele Read more

Ţuţu de la Apărare s-a scăpat pe sine. Se termină banii

Ţuţu de la Apărare, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, şi-a dat drumul la gură. Este clar Read more

Part-time vs. normă întreagă. O prostie anticonstituţională

Constractele part-time devin un soi de obiect de vânătoare fiscală pentru inspectorii ANAF. În loc Read more

Salarizarea bugetarilor, amânată sine die. Urmează staţia falimentul, cădere pe partea stângă

După ce a fost pasată, neconsolată de Guvern, la Parlament, salarizarea bugetarilor e îmbălsămată bine Read more

Din ciclul “suntem disperaţi, nu mai avem bani”

"Doamne, înainte să fiu ministru nici nu mi-am imaginat cât de Read more

De ce e disperat USL cu evaziunea fiscală

Unul din lucrurile pe care încearcă să-l facă USL e să cumpere timp, obtinand bani Read more

Share