home MASS MEDIA, POLITICA STAREA PRESEI: Interviu cu Nistorescu-n picaj (apud Liviu Iolu pentru EvZ)

STAREA PRESEI: Interviu cu Nistorescu-n picaj (apud Liviu Iolu pentru EvZ)

Share

Am avut neplacerea sa citesc interviul realizat de Liviu Iolu in “Evenimentul Zilei” cu Cornel Nistorescu. Interviul este foarte bun, interlocutorul este jalnic. Nu inteleg unde a disparut in evanescenta jurnalistul efervescent de acum multi ani. Pe acela il respect si acum din tot sufletul meu.

Pentru creatura ciudata care a raspuns la intrebarile colegului meu de la EvZ nu pot sa am decat mila. Voi explica in continuare anume de ce. Metoda (pe care am mai folosit-o pe acest blog) va fi urmatoarea: citat din Nisto cu aldine (bold, pentru internauti), urmat de comentariul meu.

Deja a relansat „Cotidianul”, această isterie, născută din nimic, şi promovată de oameni care au probabil motive şi interese, a făcut ca ziarul să se relanseze.
Dincolo de faptul ca exprimarea este haotica, aproape incoerenta… Singurele (re)lansate sunt site-urile care au tratat acest subiect (nu ma intereseaza cum, nu am o problema daca unul e de alta parere decat mine) si in
primul rand site-urile personale ale jurnalistilor independenti ca mine.

In dreapta se poate vedea ca, de cand a inceput acest scandal (pe care nu eu l-am provocat, ci Nistorescu), am ajuns azi la 755 de vizitatori unici cu 1.519 afisari. Aceasta in conditiile in care nu sunt disperat sa fac cat mai multe afisari, ca, daca voiam aceasta, puneam pipite dezbracate pe site si eram in top.

La mine si la alti jurnalisti independenti (eu consider ca Tibi Lovin, Petrisor Obae sau Alex Bradut-Ulmanu, de exemplu, nu mai fac o simpla blogareala, ci au site-uri personale de presa, ce ar trebui categorisite separat in Trafic.ro), a fost si este o popularitate pozitiva. Popularitatea negativa obtinuta de Nisto acum se va intoarce in curand contra ziarului “Cotidianul”.

E însă nefiresc să devină o problemă naţională faptul că am scos un articol de pe net, amânându-l pentru că ştiam foarte bine subiectul şi voiam să-l tratez la modul foarte serios, fiind o chestiune de viaţă şi de moarte pentru un om. Mi s-a zis „am luat legătura la telefon cu el şi ne-a înjurat”. Nu este nimeni obligat să-i răspundă unui ziarist oricând, orice şi pe orice subiect. Poate să se apere sau să nu răspundă.
Faptul ca un jurnalist reputat face asa ceva (ce, nici nu mai repet, ca m-am saturat sa tot scriu) ESTE o problema nationala. Metodele de acest gen, resapate din timpuri revolute, sunt o problema nationala. Nistorescu nu este primul care face asa ceva. Este ultimul despre care stim.

Intr-o zi, eram in sedinta de sumar a unui cotidian. Un sef de sectie pe investigatii a inceput sa scoata anchete-beton facute de jurnalistii sai. La fiecare text propus, mereu aceeasi persoana, special prezenta acolo, dadea telefon reprezentantului patronului si intreba: se publica? Raspuns: nu se publica! Am asistat la refuzarea succesiva a patru sau cinci anchete excelente, una dupa alta.

Mai am cate ceva de spus si despre injuraturile lui Romosan. La afacerea aceasta, eu sunt un hard-liner. Ii respect decizia lui Liviu Avram, de a fi finut (asa cum este in general) si de a mentiona sec ca Romosan a negat acuzele aduse de sursele CNSAS.

Este foarte corect a se proceda astfel, e o varianta, dar eu as fi spus in editia scrisa ca Romosan a injurat si jignit jurnalistul si as fi publicat in editia online discutia. Cand un confrate este jignit si amenintat, vad sange. Ar trebui, ca breasla, sa invatam cate ceva de la comportamentul politistilor americani, atunci cand este impuscat unul de-ai lor.

As mai fi mentionat ca, daca interlocutorul se simtea nevinovat, ne putem gandi ca, oricat de nervos ar fi fost, si-ar fi prezentat argumentele, nu ar fi amenintat jurnalistul ca-l da afara din presa.

Si da, un interlocutor al unui jurnalist nu este obligat defel sa raspunda la intrebari, dar si jurnalistul, in acest caz, poate doar sa precizeze numai ce a facut interlocutorul, in functie de comportamentul acestuia. De exemplu: a trantit telefonul; a injurat; a spus ca nu discuta cu o securista mica; a ras ca nebunul, in timp ce devora telefonul, incepand cu galena si terminand cu firul de legatura cu aparatul, iar tastele si le-a prins-n par.

Valeriu Turcan îşi permite să dea telefoane în redacţii pentru a afla cum evoluează atacarea şi abordarea scandalului „Nistorescu”. Fapt care mă face să cred că e o operaţiune pe care n-o conduc numai serviciile secrete, este condusă şi de către cei de la Cotroceni. Eu cred că Traian Băsescu are şi el un mic rol în această operaţiune.
Far
a discutie, dar nu numai atat, nea Cornele. Eu sunt de asemenea convins ca in toata povestea aceasta sunt bagate si CIA, si BND, si Mossadul, dar si extraterestii grey. Cred ca este bine sa umbli prin redactie cu o casca de protectie camuflata cu plumb, ca astia citesc gandurile la distanta. Nea Cornel, stii ceva? Cel mai bine: nu mai gandi deloc!

citeste aici interviul din EvZ cu Cornel Nistorescu

Share