home MASS MEDIA, POLITICA STAREA PRESEI: Cum spala "Cotidianul" lui Nistorescu biografia lui Petru Romosan

STAREA PRESEI: Cum spala "Cotidianul" lui Nistorescu biografia lui Petru Romosan

Share

Am citit asa-zisa ancheta asupra “Scandalului Romosan” in “Cotidianul” de azi. Exista un sapou de ansamblu, care suna astfel:

Cotidianul publică întreaga poveste a cazului Petru Romoşan: documentele găsite în arhiva Securităţii de către CNSAS, un interviu cu Petru Romoşan, în care acesta relatează istoria relaţiei sale cu Securitatea, începând cu anii ’70, când a fost anchetat în dosarul arestării criticului Ion Negoiţescu sub acuzaţia de homosexualitate, până la sfârşitul anilor ’80, când a reuşit să fugă în Franţa. Plus mărturia unui fost ofiţer de Securitate, care l-a anchetat pe Romoşan, şi a pictorului Paul Gherasim, al cărui nume se regăseşte în notele informative atribuite lui Petru Romoşan.

Urmeaza sectiunile “anchetei”, astfel:

CNSAS: Petru Romoşan, turnătorul lui Horia Bernea şi al lui Ion Negoiţescu

Ancheta de presa a Mirelei Corlatan, alba, obiectiva, scrisa clar si limpede. Trebuie sa intelegem clar un fapt simplu: datoria jurnalistului, cand pune mana pe niste documente, nu este sa afle adevarul, dupa regulile unui organ de ancheta si nici sa dea o sentinta de tip judecatoresc. Nici nu poate si nici nu are voie sa faca acest lucru. Nu are nici caderea, nici competenta.

In cazul lui Romosan, era treaba CNSAS sa faca acest lucru. O solicitare a Mirelei Corlatan, in numele “Cotidianului”, exista inca din anul 2007. CNSAS a dat o nota de constatare. Mirela Corlatan a scris si singura acuza care ii poate fi adusa, conform practicii europene in materie, este daca a fost sau nu de buna credinta. Eu cred ca a fost. Este evident ca a fost.

Scandalul Romoşan: „Am fost o ţintă a Securităţii“

Interviu cu Romosan, in care acestuia i se ridica in devalmasie toate mingile la fileu cu putinta. Numai daca vrei poti sa pui astfel de intrebari comode, in care interlocutorul se lafaie si arata ce victima a Securitatii a fost el, saracul. Interviul este primul capitol al spalarii biografiei lui Petru Romosan in “Cotidianul” lui Nistorescu.

Cazul Negoiţescu: s-a dus de bunăvoie la Miliţie

Acesta este capitolul doi al operatiunii de spalare. El ne spune asa (discutand doar si numai despre cum e dat titlul): in timp ce Romosan, saracul, a fost chinuit si terorizat, Negoitescu s-a dus singur la Militie.

Fuga în Ungaria, reuşită la reluare

Capitolul trei al spalarii biografiei lui Romosan, unde aflam prin ce aventuri a trecut saracul om, fugind de comunisti. Mai ca-mi dau lacrimile!

Securistul scriitorilor îl apără pe Romoşan

Va dati seama, daca pana si securistul il apara, ca e nevinovat! Capitolul patru al operatiunii de spalare.

Cornel Nistorescu: Despre vinovăţie, eroism şi prostie
In care redescoperim cu parere de rau ca, dincolo de actualul Nistorescu, exista povestitorul fermecator Nistorescu. In rest, in maniera autobiografica, Cornel Nistorescu insusi continua aceeasi operatiune Persil. Sau Ariel, el a facut-o!

Vezi aici documentele CNSAS

Vezi aici planul de măsuri al Securităţii în cazul Petru Romoşan din Franţa

Noi dovezi ale nevinovatiei lui Petru Romosan, pentru ca sunt citite in cheia generala a intregii “anchete”. Documentele CNSAS pot fi citite 20 de ani de-acum incolo, din scoarta-n scoarta, dincolo de ce spune CNSAS in nota sa de constatare. Degeaba.

Ce spun sursele securistilor este subiectiv, indiferent daca incrimineaza un om sau nu. Ele trebuie verificate, informatia obiectivata. O asemenea ancheta de presa nu s-a facut pana acum in Romania. Nici nu cred ca se va face vreodata.

Ea presupune sa platesti luni si luni de zile cativa oameni, intr-o redactie, ca sa faca aproape numai asta, sa audieze zeci sau chiar sute de surse, sa contextualizeze, sa obiectiveze, sa publice foarte rar, ori chiar doar la finalul anchetei.

Si nici atunci nu ai o concluzie juridica, privind politia politica facuta de unul ori de altul, ci una jurnalistica, si doar atat. Concluzia mea este ca nu stiu daca Romosan a facut sau nu politie politica, dincolo de parerile unei institutii foarte contestate in acesti ani si gripate de influentele politice de toate felurile: CNSAS. O institutie care nu a dat o decizie pana acum in acest caz.

Poate ca lipsesc niste nuante conditional-optative din articolul Mirelei, dar in rest nu am ce sa-i reprosez. Iar ce publica azi “Cotidianul” este rusinos, dezechilibrat, lipsit de obiectivitate si, in concluzie: cronica unui exercitiu de aparare a unui om, o spalatorie ce fusese deja anuntata.

Pana la urma, cred ca doar Petru Romosan este cel care trebuie sa-si rezolve problemele de constiinta, singur, la el acasa. Pentru ca am un prieten care a ramas cu o infirmitate, in urma a ceea ce i-a facut Securitatea, deoarece a scris la Europa Libera. Asemenea lucruri nu sunt o joaca, iar unii s-au jucat cu vietile noastre. Jumatate de secol.

Share