home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI SRR şi SRTv, pericol de transformare în propagandişti

SRR şi SRTv, pericol de transformare în propagandişti

Share

SRR şi SRTv sunt în pericol să devină instrumente de propagandă politică. O iniţiativă a PSD, de desfiinţare a taxei radio-tv, ar putea intra în vigoare.

Federația Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind își exprimă nemulţumirea față de consecințele proiectului. Acestea ar putea fi generate de adoptarea recentei inițiative legislative a unui grup din PSD. Acesta a supus votului Parlamentului, în regim de urgență, o lege ce desființează 102 taxe. Printre acestea, și taxa radio-tv.

Anularea taxei radio-TV retransformă serviciile publice de media în servicii politice

Această taxă, care este principala sursă de finanțare a SRR și SRTV publice, garantează într-o anumită măsură independența editorială a acestora.

Raspunzând îngrijorării legitime a societății civile, privind viitorul acestor instituții, inițiatorii legii, adoptând o retorică populist-electorală, dau asigurări că finanțarea lor va fi realizată prin alocări bugetare de la Guvern. Aceasta va determina, de fapt, o creștere a dependenței SRR și SRTv publice față de factorul politic.

De fapt, eliminarea taxei radio-tv şi susţinerea acesteia prin bugetul de stat nu va degreva populaţia de plata unei taxe. Echivalentul ei va fi suportat tot de cetăţeni. Guvernul va fi obligat să majoreze alte taxe pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare.

Federația FAIR-MediaSind atrage atenţia că desființarea taxei radio-tv este un atac brutal la adresa democrației în România, care va conduce la transformarea Radioului și Televiziunii publice în simple instrumente de propagandă politică.

Apel la vot contra proiectului pentru SRR şi SRTv

Facem un apel la responsabilitate și cerem inițiatorilor să elimine din textul proiectului de lege paragraful referitor la taxa radio-tv. Solicităm, de asemenea, tuturor parlamentarilor din cadrul Camerei Deputaţilor să voteze împotriva acestui proiect de lege în forma actuală, proiect adoptat deja de Senat în şedinţa din data de 17 octombrie 2016.

FederațiaFAIR-MediaSind reiterează cererea, susținută de întreaga societate, de depolitizare urgentă a celor două instituții publice de media, care trebuie să servească interesul public și nu pe cel al unor lideri de partid.

Federaţia FAIR-MediaSind va solicita sprijinul organizaţiilor la care este afiliată – Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Union Global Union, Federaţia Internaţională a Muzicienilor şi Federaţia Internaţională a Actorilor pentru a stopa un astfel de demers extrem de periculos pentru democraţia din România.

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind
Bucureşti, 20 octombrie 2016

Share