Şomajul creşte şi-nfloreşte în România. Alde PSD, responsabili

Share

Cei care sperau că promisiunile electorale ale alde PSD se vor materializa trebuie să îşi ia adio. Şomajul creşte, în loc să apară noi locuri de muncă. Bugetul pe acest an prevedea creşterea numărului de salariaţi.

Deficit bugetar. Cabinetul Tudose are prima sa decădere

Rata şomajului a crescut în luna mai şi a rămas aproape la fel de mare ca la începutul anului. “Majorarea salariului minim, în condiţiile menţinerii unor cote uriaşe de taxare a muncii, dar şi creşterea numărului zilelor libere pun o presiune uriaşă pe oamenii de afaceri, dar mai ales pe micii patroni”, notează România liberă.

Şomajul şi responsabilităţile micului patron

Majorarea salariului minim brut pe economie de la 1 ianuarie, până la 1.450 lei, a crescut semnificativ costurile. Cititorul să-şi facă o imagine asupra a ceea ce reprezintă fie şi angajarea unui singur om pentru un an sau doi cu salariul minim pe economie. Acesta e obligatoriu pentru orice firmă, oricât de mică este.

salariul minim net: 1.450 de lei
salariul minim brut: 2.030 de lei
fond de salariu brut coresunzător pentru 12 luni: 24.360 de lei = 5.400 de euro
fond de salariu brut coresunzător pentru 24 luni: 48.720 de lei = 10.800 de euro

Aşadar, dacă ai o mică afacere şi vrei să ai fie şi un singur angajat, te costă anual peste 5.000 de euro.. Trebuie să te gândeşti că anual eşti obligat să îi dai acelui angajat peste 24.000 de lei brut. Chiar dacă el vede numai 17.400 de lei. Banii aceştia trebuie să-i produci tu din activitatea ta.

Şomajul şi contribuţiile sociale

Rezultatul forţării creşterii salariului minim pe economie este dramatic. Sunt o mulţime de IMM-uri care vor fi obligate să facă concedieri. Ele nu au de unde să asigure volumul de salarii la nivelul dinaine de mărirea aceasta.

Cel concediat devine şomer. Dar banii existenţi la buget, paradoxal în aparenţă, scad şi ei ca volum. Mărirea salariului minim brut duce la concedieri. Rezultatul este că patronii mici cer, dacă tot creşte salariul minim, micşorarea contribuţiilor sociale.

Deci volumul CASS va scădea, nu va creşte. Calculul pur matematic făcut de PSD este o eroare. Dacă alde PSD ar înţelege cum funcţionează economia de piaţă, ar pricepe că soluţia e să lărgeşti, nu să strângi cureaua.

Matematica neeuclidiană a realităţii

Aşadar, dacă micşorezi plafonul obligatoriu al salariului minim, tu, guvernant, faci bine salariatului. Aparent paradoal. Mai mulţi salariaţi pot fi angajaţi. Finalmente, pentru că profitul firmei creşte. Sau aceiaşi salariaţi, pe fondul creşterii prosperităţii firmei, vor primi până la urmă salarii mai mari.

Fenomenul acesta economic ţine de doctrina liberală. Avantajul liberalismului este că, la acest capitol, s-a dovedit racordat în realitatea fenomenologiei economice. Acestea sunt bazele liberalismului. Din acest motiv, sistemele de guvernare occidentale, în general, sunt numite “democraţii liberale”.

Social-democraţii nu vor înţelege niciodată aceste lucruri. Dincolo de faptul că PSD sunt nişte social-democraţi diformi, cu apucături de coruptocraţi, din acest punct de vedere şi reflexele lor seamănă cu ale social-democraţilor: dacă nu au bani, în loc să “lărgească cureaua”, o strâng. O mare eroare economică. Ea se plăteşte.

Share