Situaţia plăcilor tectonice în sud-estul României

Share

Să comparăm scoarţa terestră cu o pricomigdală. Această prăjitură delicioasă are crăpături mai mari în aluat, dar şi fisuri mai mici, şi microfisuri, exact ca scoarţa terestră, inclusiv în zonele binecuvântate cu lipsa seismelor.

La Izvoarele s-a activat o astfel de microfisură, care fusese în adormire. Nu discutăm cauzele posibile, am făcut-o într-o postare anterioară.

Pricomigdala s-a rupt serios acolo. În Vrancea, se întâlnesc Placa continentală panoniană cu cea est-europeană şi cea moesică. Când cele trei interacţionează, se produc cutremure.

În principiu, Placa continentală panoniană e mai dură în extremitatea sa estică, venind peste plăcile învecinate cu berbecele montan al arcului carpatic. Placa est-europeană intră încet sub dânsa.

La Bucureşti, şocul acestor interacţiuni se transmite pe Falia Snagov, foarte activă. La est, avem scutul dur granitic al vechiului Masiv Hercinic (Dobrogea, restul acestuia sunt Munţii Măcinului).

Când şocul seismic vrâncean se izbeşte de acesta (la Constanţa cutremurul din 1977 de-abia s-a simţit puţin), el se reflectă spre vest, spre falia Snagov, mărind vibraţiile scoarţei aici, care de obicei sunt pe axa NNE – SSV.

De aceea sunt puternice seismele în Capitală, așa se produc cutremurele vrâncene, mari și rare, destructive și imprevizibile.

Ideea este că în milioane de ani extremitatea sud-estică a României, până în Masivul Hercinic, se va tot scurta, intrând sub cotul Arcului Carpatic. Cel mai interesant va fi atunci când cotul Carpaţilor se va lovi de granitul hercinic.

Probabil că Întorsura Carpaţilor se va ridica în sus spectaculos. Dar atunci va fi multe milioane de ani după aceste timpuri…

nota: Nu sunt seismolog. Am trăit însă pe pielea mea fiecare cutremur, mare sau mic, în Focşani. Am citit mult pe acest subiect, care m-a interesat, aşa cum mă pasionează subiectul vulcanilor. Cutremurele vrâncene mi-au marcat emoţional copilăria şi adolescenţa. Postarea aceasta trebuie citită ca una de cunoscător, dar nu de specialist.

Share