Sistemul rusesc de plăţi Mir s-a prăbuşit

Share

Mir, analogul Rusiei la sistemele internaționale de plăţi Visa și Mastercard, s-a prăbușit ieri.

Chiar și unii dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei l-au abandonat, sub amenințarea sancțiunilor SUA.

Banca Centrală a Federației Ruse caută modalități de a rezolva problema, scrie Bloomberg.

Nouă țări s-au alăturat sistemului Mir, dar băncile a șase dintre ele s-au retras după ce Trezoreria SUA a amenințat că va impune sancțiuni oricărei persoane care ajută sau favorizează utilizarea acestuia.

Potrivit interlocutorilor Bloomberg, Banca Centrală nu era pregătită pentru un asemenea nivel de presiune și este acum nevoită să caute urgent alternative.

S-a dovedit că, dacă mulți oameni încearcă să ocolească sancțiunile comerciale împotriva Rusiei, cooperarea cu Sistemul Mir a arătat temerile reale de sancțiuni secundare din partea partenerilor Rusiei și puterea de influență a SUA și a UE.

La sfârșitul lunii septembrie, procesarea cardurilor Mir a fost oprită de centrul național de procesare din Uzbekistan.

Pe lângă Uzbekistan, băncile din Kârgâzstan, Tadjikistan, Vietnam au refuzat să proceseze cardurile Sistemului Mir.

Turcia, care este o destinație turistică populară în rândul rușilor și nu s-a alăturat sancțiunilor antiruse, a fost lovită cel mai puternic în septembrie – toate cele cinci bănci turcești care procesau tranzacții cu carduri au încetat să ofere aceste servicii .

Doar Armenia, Belarus și Kazahstan au păstrat parțial lucrul cu sistemul Mir. Banca centrală din Sri Lanka a declarat că nu va accepta carduri Mir în sectorul bancar local, din cauza sancțiunilor SUA.

Indonezia discută despre implementarea Mir, dar sancțiunile SUA „pot afecta procesul decizional”, a declarat ambasadorul indonezian Jose Antonio Morato Tavares.

Președintele Asociației Ruse de Bani Electronici și Transferuri de Bani, Viktor Dostov, asociază refuzul cooperării cu riscuri prea mari și beneficii prea mici din menținerea relațiilor cu Sistemul Mir.

Share