Un război între cele două Corei ar duce în prăpastie economia mondială (Money.ro)

Share

Bursele din întreaga lume au înregistrat corecţii semnificative şi se aşteaptă o apreciere semnificativă a dolarului. Un război între Coreea de Nord şi sora ei din Sud poate face ca lumea să intre într-o nouă recesiune.

FOTO: TVTRopes

„O nebunie. Kim Jong Il e nebun de-a binelea. Nu sunt interesele ascunse ale nimănui acolo, pur şi simplu omul e nebun de legat”, este primul comentariu al investitorului de pe pieţele internaţionale Cristian Sima atunci când este întrebat dacă conflictul dintre Coreea de Nord şi cea de Sud afectează economia lumii.

Odată terminată tirada îndreptată împotriva dictatorului nord-coreean Sima afirmă că, fără îndoială,  întreaga lume va fi afectată de conflict mai ales dacă aceasta escaladează.

„Dacă nu-l calmează americanii şi mai trânteşte nişte bombe atunci se vor întâmpla cam astea: prăbuşirea burselor asiatice şi apoi şi a celorlalte, întărirea dolarului şi scumpirea aurului. Toate astea coroborate s-ar putea să ne aducă iar în recesiune globală. Una prăpăstioasă”

, explică investitorul.

Aprecierea dolarului s-ar explica prin faptul că, în perioadele de conflict, toată lumea se refugiază pe valuta ţării cu cea mai mare putere militară din lume. Un atare lucru ar da peste cap eforturile Rezervei Federale Americane de a deprecia dolarul în scopul scăderii datoriei externe.

„FED tocmai a pornit tiparniţa pentru 1,4 trilioane de dolari. Au nevoie de un dolar mai slab ca să plătească mai puţin la datorie. Datoria totală a SUA este de 13 trilioane de dolari. La japonezi sunt vreo 3 trilioane, la chinezi 2 trilioane, la saudiţi vreo 1,4 trilioane şi la indieni vreo 0,7 trilioane. Un dolar mai slab înseamnă bani mai puţini de plătit. Dar dacă acum se apreciază dolarul toate eforturile lui Bernake (Ben Bernake, preşedintele FED – n.r.) sunt degeaba. După ce că recuperarea e foarte firavă asta e tot ce ne mai trebuie. Eu cred totuşi că vor tăbărî toţi pe Kim Jong şi îl vor linişti. Rămâne de văzut ce spun China şi Rusia”

, arată Sima.

Mai optimist se arată analistul militar Radu Tudor. Deşi spune că armata nord-coreeană are o capacitate „semnificativă” de lupt,ă totuşi nu şi-o va putea utiliza, pentru că vor exista presiuni imense din partea marilor puteri.

„Nu are nimeni interes pentru un conflict în zonă. America are 30.000 de soldaţi pe teritoriul Coreeii de Sud şi este de neconceput să nu intervină iar China nu vrea conflicte lângă graniţa ei pentru că este interesată acum doar să crească economic.Nu cred că acest conflict va escalada. Dacă totuşi se va întâmpla asta atunci ar fi catastrofal pentru întreaga lume. Să nu uităm că Phenian-anul are rachete capabile să lovească Tokyo”

, explică Tudor.

În cursul zilei de ieri Coreea de Nord a tras mai multe obuze de artilerie peste graniţa sa de vest, dintre care o parte au lovit o insulă sud-coreeană, Yeonpyeong, şi au incendiat mai multe case. Armata sud-coreeană a ripostat, deschizând focul. Un soldat sud-coreean şi-a pierdut viaţa şi alţi 18, precum şi doi civili, au fost răniţi,  relatează agenţia Yonhap, citată de CNN.

Cel puţin 200 de obuze de artilerie au lovit insula sud-coreeană locuită Yeonpyeong şi au incendiat zeci de case. Un martor a declarat pentru un post sud-coreean de televiziune că între 60 şi 70 de case au luat foc. O parte dintre localnici şi-au părăsit deja casele iar autorităţile sud-coreene le-au recomandat celor rămaşi să se ascundă în buncăre.

Sursa: Money.ro

Share