SGG (Secretariatul General al Guvernului) a rezolvat problema cu un avertizor de integritate, desfiinţându-i postul.
SGG a rezolvat problema cu avertizorul de integritate
Guvernul a adoptat o hotărâre, privind reorganizarea Secretariatului General al Guvernului (SGG).
Prin noua formă de organizare, postul de director general al Direcției de Politici Publice Strategii și Control Intern Managerial a fost desființat, relatează presshub.ro.
Director al acestei structuri este Ștefan Jicol, avertizor de integritate care a reclamat public posibile fapte de corupție din interiorul instituției.
Citeşte şi: PSD a făcut praf Legea Avertizorilor de Integritate
Tot ieri, Jicol a primit o adresă de la DNA, prin care este anunțat că procurorii au deschis un dosar penal, în urma dezvăluirilor sale.
În paralel, Jicol este cercetat disciplinar în Comisia de Disciplină a SGG. Modalitatea de lucru a avertizorului de integritatea Jicol este puţin ciudată.
Anume, avertozorul de integritate tipic rămâne anonim şi foloseşte metode insidioase de comunicare publică, păstrânsu-şi anonimatul.
Citeşte şi: Klaus Iohannis a returnat la Parlament Legea Avertizorilor de Integritate
Jicol a preferat să-şi facă marketing. Încă din octombrie, el acuza presiuni politice și arăta că instituția se reorganizează, pentru a elimina postul pe care l-a obținut prin concurs.
Jicol a transmis șefului instituției, Marian Neacșu, o sesizare, prin care atrage atenția că, la nivelul instituției, se derulează acte grave de corupție, care vizează sume de zeci de milioane de euro, alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de către Comisia Europeană.
Din afara instituţiei
Ștefan Jicol mai arată că pe cea mai înaltă funcție publică vacantă de conducere din SGG, cea de director general al Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare (DGGDRPC), a fost adus din afara instituției Victor Moraru, un consilier județean din Ialomița, din partea PRO România, care nu a susținut concurs pentru post.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că legea avertizorilor de integritate trebuie să aibă o finalitate în Parlament, până la 15 decembrie, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci trebuie unificate două cereri de plată din PNRR, ceea ce „este aproape imposibil”.