Sfântul Sinod a decis că ritualul botezului rămâne neschimbat

Share

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis păstrarea ritualului botezului, dar cu precauţii şi învăţarea procedurii.

Ritualul de botez al copiilor rămâne neschimbat, a decis Sfântul Sinod, organismul colegial de conducere al Bisericii Ortodoxe Române.

Decizia a venit după ce o parte importantă a societății civile a solicitat revizuirea ritualului, în urma morții bebelușului de la Suceava. Unii dintre înalții ierarhi ortodocși au fost de acord cu schimbarea procedurii, dar în final majoritatea din Sfântul Sinod și-a impus punctul de vedere.

Sfântul Sinod arată că Biserica Ortodoxă are obligația statutară de a rămâne în unitate cu Biserica Ortodoxă universală, ceea ce înseamnă că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina și ritualul.

Precizări ale Sfântului Sinod, în legătură cu îngrijorările din spațiul public:

1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului și dorința ca el să fie botezat;

2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei afundări din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute de asemenea cateheze cu credincioșii, privind semnificația duhovnicească a Sfintelor Taine.

Share