home DIVERSE, SEISMOLOGIE SEISMOLOGIE: Harta seismica a Romaniei (INCERC)

SEISMOLOGIE: Harta seismica a Romaniei (INCERC)

Share

Aceasta este harta seismica a Romaniei, conform institutului INCERC.

Dupa cum se observa, INCERC imparte Romania pe zone de risc seismic cu grade intre 9 si 6.

Cel mai mare risc seismic este la mine acasa, in Focsani: 9, reprezentata de acea mica pata rosie.

Urmeaza zona de sud-est a Romaniei, pe aria judetelor Vrancea, Vaslui, Bacau (spre nord), Galati (spre est) si Buzau-Prahova-Dambovita (spre sud), cu grad de risc 8, figurata cu verde.

Apoi, cu grad de risc seismic 7, avem mai multe zone din Romania, astfel: o zona care inconjoara aria figurata cu verde, toata Muntenia si estul Olteniei si arii izolate din: Banat, extremul sud-vest si tot vestul; inca cinci mici arii – una in centrul Transilvaniei, la vest de Sighisoara, in Fagaras, doua in Maramures, una in Crisana si una in Bucovina.

Cum se observa,Bucurestiul este, ca risc seismic, o insula de risc seismic de gradul 8. Lucru pe care nu ne face placere sa-l vedem pe o harta de risc seismic, dar care este acoperit de realitate, asa cum stim.

Seismicitatea Romaniei

In comparatie cu sursa Vrancea“, arata INCERC, celelalte zone seismice din Romania prezinta o activitate redusa, mai activa in ultima perioada dovedindu-se zona Banatului.

In aceasta zona au avut loc, in ultimul deceniu, cutremure de suprafata (adancimea focarelor mai mica sau egala cu 10 km) relativ puternice: pe 12 Iulie 1991 (magnitudinea undelor de suprafata Ms=5.7), 18 Iulie 1991 (Ms=5.6) si pe 2 Decembrie 1991 (Ms=5.6, 5 raniti, ~1000 imobile prabusite sau grav avariate, 4000 de persoane fara locuinta).

Acceleratia maxima a miscarii terenului inregistrata a fost circa 13% din acceleratia gravitationala. Alte zone seismice crustale active sunt Fagaras si Dobrogea.

Cel mai puternic cutremur crustal din Romania este considerat a fi cel din 26 Oct. 1550, din zona Fagaras, intensitatea sa epicentrala I0 = 9 (scara msk) corespunzand unei magnitudini MS=7.2 (Marza, 1995). Dupa cum se observa, nu in Vrancea, ci in sudul Transilvaniei. Dar a cam trecut mult timp de atunci.

Share