Scalele seismice Richter si Mercalli

Share

Marimea unui cutremur este uzual masurata pe una dintre cele doua scale, Scala Modificata Mercalli (Modified Mercalli Scale) si Scala Richter (Richter Scale).

Scala Mercalli este mai curand un set arbitrariu de definitii, bazate pe ce simte populatia din aria cutremurului si pe observatiile acesteia asupra pagubelor de la cladirile din jurul lor.

FOTO: Gross Online

Scala are mai multe grade, care sunt de la 1 la 12 ( ori de la I la XII), ori folosind termeni descriptivi ai nivelului de marime a seismului, de la Instrumental la Catastrofal.

In timp ce aceasta scala este folositoare daca locuiesti intr-un anumit perimetru urban dintr-o tara dezvoltata, ea nu este de nici un folos in mijlocul desertului, ca si in orice alt loc fara copaci, case si cai ferate.

In Scala Richter, bazata pe magnitudinea cutremurului, efectul pe care il are seismul difera mult de la un loc la altul, asa ca exista mai multe scari de intensitate, masurabile pentru acelasi cutremur, in diferite locuri.

Voi da un exemplu personal. Dupa ce am resimtit la intreaga sa intensitate cutremurul din 1977 in centrul orasului meu natal, Focsani, in vara urmatoare am ajuns in Ardeal, la Brasov.

Verisoara mea mi-a povestit ca a fost foarte speriata de zgaltairile produse de cutremur, dar am dedus, din ce imi povestea, ca seismul se resimtise atenuat serios, fata de nebunia ce fusese in Vrancea.

Ulterior, peste ani, rememorand, am tras concluzia (poate eronata) ca seismul din martie 1977 a fost resimtit in Brasov la o intensitate mai scazuta decat aceea la care a fost resimtit de mine la Galati cutremurul mai mic, dintre cele doua din mai 1990.

Concret, in anul 1977, in primul rand, unda seismica principala s-a propagat spre nord, si nu spre sud, altfel probabil ca dezastrul ar fi fost si mai mare in Capitala, care, situat exact pe Falia Snagov, ar fi intrat in armonica la o amplitudine si mai mare.

Asa, unda seismica sudica a ajuns in Falia Snagov si de-aici s-a propagat prin Valea Prahovei mult atenuata, oprindu-se in scutul Carpatilor Meridionali, mai ales ca inainte de Darste si Brasov, ai barajul natural al Masivului Postavarului, format din muntele Postavarul si Piatra Mare, care a atenuat si mai serios unde seismica secundara ajunsa in Tara Barsei.

Fiecare cutremur, pe de alta parte, ar trebui sa aiba o singura magnitudine unica, desi variatele metode de calcul ale acesteia dau rezultate putin diferite, care se constata la fiecare seism.

Scala Richter este destinata sa permita compararea mai lesnicioasa a magnitudinilor cutremurelor, in functie de locatie. C. F. Richter a fost un geolog care a trait in California, o zona extrem de solicitata de cutremure serioase, situata pe Falia San Andrea.

Richter a folosit Scala Mercalli si a incercat sa adauge la ea o scala fundamentata stiintific, bazata pe masuratori stiintifice care pot fi inregistrate de seismografe… citeste tot aici

Sursa: GeographySite

Share