Sapte pasi din strategia lui SOV de santajare cu WikiLeaks a lui Basescu

Share

Am vazut ca Sorin Ovidiu Vantu, prin emisarii sai Alison M. (actualul port-drapel al jurnalistilor straini din Romania) si Cornel C. (fost jurnalist, actualmente pitifelnic la mogulul eolian), a pus mana pe ceea ce pare a fi tot ce exista in materie de cablograme intre Ambasada SUA la Bucuresti si centrala de la Washington, detinute de WikiLeaks.

foto: Antena 3

fotoinfo: Stenograma Vantu – Sorin Enache – “Deci, este razboi, draga prietene. Cu domnul Basescu si cu gasca lui de sugatori de p…a ne comportam ca la razboi. Lucreaza cum spun eu, ca sunt expert in chestiile astea. Mai ales ca n-ai facut nimic compromitator, nimic complicat.” (HotNews)

Ceea ce scriam despre amoralitatea lui Julian Assange si a oficinei WikiLeaks (care e dincolo de deontologia jurnalistica, pe care o face guler la gatul fraierilor ce o respecta, apoi o arunca la WC) se verifica: nu cred ca australianul s-a lasat pacalit de vrajelile emisarilor lui SOV, pe care i-a citit cu usurinta, ci pur si simplu i se rupe de Romania si are nevoie de bani, asa ca i-a vandut lui Vantu ce are despre tara noastra, obscura pentru el, un fel de Tara de Foc a Europei, pentru ca putin ii pasa.

Diploma de Onoare “Dacia Libera”? Hai, mai siconfantilor, ca plang statuile. Mult mai interesant este sa incercam sa prefiguram ce va face acum SOV. Am imaginat un plan de actiune eolian in cateva puncte, pe care sunt sigur ca o sa-l vedem concretizandu-se in lunile ce urmeaza.

PASUL 1: (in plina desfasurare) Mediatizarea faptului ca emisarii lui Vantu au fost la Assange. Dublul limbaj este evident: oficial, pe post, se spune in follow-up ca trei jurnalisti au fost sa-i ia un interviu lui Julian Assange; pe oficina Cotidianul.ro insa ni se comunica mai multe – servite insa fix catre adeptii liniei dure, cititori ai publicatiei Cotidianul.ro, deja pregatiti sa accepte santajul la presedinte, cu toroipanul cablogramelor agitandu-se deasupra capului acestuia.

PASUL 2: Campania continua cu prezentarea trunchiata, manipulatoare a interviului. Exista posibilitatea ca, daca serveste intereselor intoxicatoare ale mogulului, sa fie prezentat chiar si tot interviul. Altfel… doar asa, ca fapt de presa, cui ii pasa?

PASUL 3: Neoficial, chiar dinainte ca noi sa stim acest lucru, chiar si fara nici un emisar care sa i-o spuna explicit lui Basescu, direct sau prin interpusi, de pe vremea cand Cornel C. si Alison M. faceau primele demersuri sa se intalneasca cu Assange, presedintele era, indirect, presat.

Santajul continua pe parcursul tuturor pasilor, implicit sau explicit. Lui Basescu i se spune defapt cam asa: “Bai, stim despre tine ce faci, care sunt relatiile tale cu americanii, lasa-l pe Vantu in pace si te lasam si noi pe tine”.

Da, chiar asa, care sunt relatiile dintre Marele Licurici si Romania astazi? Ar fi interesant sa o stim, citind aceste cablograme, daca ele vor deveni publice, indiferent de interpretarea mai mult ca sigur abuziva, pe care o vor da Antena 3 si Realitatea TV.

PASUL 4: Daca Traian Basescu nu intervine in actul de justitie si procesele lui Vantu continua (atentie, SOV vrea defapt ca Basescu, care nu intervine in actul de Justitie, sa faca exact acest lucru, in timp ce oficial il acuza exact de faptul invers, anume ca intervine in Justitie), pe site-ul Cotidianul.ro vor aparea, una cate una, coordonat, cablogramele in care este vorba, intr-un fel sau altul, despre Basescu. Va fi cablograma si saptamana. Santaj si presiune, scandal si retorsiune. Cu lingurita. Dozat. Arsenic si dantela noua.

Se zice ca sunt in total 860 de cablograme. Sa presupunem ca dintre acestea numai 200 sunt despre relatiile diplomatice SUA – Romania si trateaza chestiuni sensibile. Ajunge ca scandal pana la finalul anului.

Sa nu ne facem griji: niciuna dintre aceste idei nu este noua, ca scenariu posibil, nici pentru oamenii lui Vantu, nici pentru serviciile secrete romane care le urmaresc acestora miscarile, nici pentru Traian Basescu. Nu dam nimanui idei despre ce ar trebui sa faca. Electricitatea a fost deja descoperita.

Sa revenim… In acest timp, depesele diplomatice in care apare Vantu, ca om al rusilor, naimit de acestia sa haotizeze Romania si sa-l ejecteze pe Basescu, care ii sta Kremlinului in coasta ca un spin, vor fi, credem noi, tinute cu grija la racoare si intuneric, sa nu le vada nimeni, ori poate chiar vor fi distruse de catre impricinati.

PASUL 5: Orice pas inainte al proceselor lui Vantu (o noua cauza, o disjungere, o audiere, o arestare) va fi mediatizat de catre televiziunile mogulilor ca o terorizare a lui Sorin Ovidiu Vantu, acest Assange al romanilor care a incercat sa aduca natiunii lumina dezvaluirilor despre coruptia si cinismul puterii, in timp ce aceasta vrea sa-l aresteze, ca sa opreasca dezvaluirile scandaloase.

PASUL 6: Strategii din jurul lui Vantu mizeaza pe o enervare a romanilor, dupa pattern-ul Revolutiei Iasomiei din Tunisia si pe o mobilizare pe Internet si comunicatii de amploarea celei din Egipt, unde Mubarak s-a speriat atat de tare, ca a tras heblul la Internet si telefonia mobila.

SOV a declarat anul trecut ca da oricat ca sa i se faca dreptate. Aceasta poate insemna orice. Inclusiv ca e in stare si sa cumpere de la Assange cablogramele in care apare Romania, ca sa le foloseasca pentru a incerca sa-l santajeze apoi cu ele pe Basescu, pentru a-si negocia astfel libertatea.

Problema este ca in spatele a ceea ce vrea sa concerteze Vantu nu sta acelasi motor extrem de puternic si motivant: combinatia dintre saracia extrema si fanatismul religios indus de fundamentalismul islamic. Romanii anti-Basescu sunt in general crestini-ortodocsi (deci fanatismul religios nu are legatura cu ei), iar saracia lor nu este extrema, ci mare, dar si inertia lor e pe potriva.

PASUL 7: Dupa esecul incercarii de activare a falangei militare si securistice rezerviste anti-Basescu, acum se va incerca recoagularea sindicalismului si concertarea sa cu actiunea de berbece a Opozitiei parlamentare, care sa porneasca scoaterea lui Basescu din Palatul Cotroceni dinspre Legislativ, cum s-a mai incercat.

Scenaristii lui Vantu sunt astazi asa de siguri pe ei, ca si pe acest scenariu, ca aseara si-au permis sa-si bata joc, pe inserate, de mitingul conducerii PSD, din curtea propriului sediu de la Pitesti. Am vazut, de exemplu, un carton care ii invita pe pesedei sa lupte si pentru salvarea balenelor.
===
Dar ce te faci daca, in timp ce Realitatea TV si Antena 3 vor trage, pornind de la cablograme, concluzii dintre cele mai dure referitoare la “sluga Licuriciului” de la Washington (lucru care s-a mai intamplat), romanii vor face o altfel de citire a cablogramelor si nu se va intampla mai nimic?

Atunci, a posteriori, vom trage probabil concluzia ca SOV era disperat si din acest motiv si-a jucat una dintre ultimele carti. Care dovedeste insa si cat de inteligent si imaginativ este. Un strateg genial. Pacat insa ca nu-si foloseste mintea sclipitoare pentru a face bine si prefera sa-i improaste pe cei din jur cu veninul sau.

Share