Şapte ani de la tragedia din Clubul Colectiv

Share

S-au împlinit şapte ani de la tragedia din Clubul Colectiv. 64 de tineri din crema societăţii, rockeri, au murit aici.

Condamnarea celor vinovaţi a venit recent, dar parţial, într-unul dintre dosare, ca şi despăgubirea celor ce trebuie să o primească. În schimb, sistemul de urgenţă şi mai ales necesarul medical de urgenţă pentru arşi este ca şi acum şapte ani.

“​România este țara europeană cu cele mai multe cazuri de pacienți cu arsuri critice (mari arși), dar este incapabilă să îi trateze. La 7 ani de la Colectiv, România nu are nici un singur centru pentru tratarea marilor arși, cu toate că autoritățile promit construirea a 4 astfel de centre, încă din anul 2014”, scrie HotNews.

Transferul în străinătate al cazurilor grave ține în continuare de noroc sau de presiunile care se fac – de către presă sau de către supraviețuitorii incendiului de acum 7 ani – cu toate că un mecanism de transfer cu criterii clare a fost aprobat acum 2 ani, prin ordin al ministrului Sănătății.

În plus, infecțiile nosocomiale rămân în continuare o bombă cu ceas – sunt subraportate în majoritatea spitalelor din țară.

Anul 2022 a adus sentințele definitive în primul dosar Colectiv – cel privind autorizațiile de funcționare date clubului – sentințe considerate de mulți prea blânde, raportat la amploarea tragediei.

Dosarul care vizează partea medicală a tragediei, în care rudele victimelor au depus plângeri și expertize medico-legale, din care reiese că răniții au fost infectați cu bacterii în spitale, este încă în lucru la Parchetul General, la 7 ani de la tragedie, și riscă să fie clasat.

Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului care a stat o lună în comă și a avut doar 12% șanse de supraviețuire, mărturisește:

„Nu simt decât frustrarea că societatea românească nu a înțeles mare lucru din ce s-a întâmplat atunci și, dacă a înțeles, nu i-a păsat suficient încât să-și asume că a ajuns într-un punct suficient de jos(nic) încât să se implice cu adevărat în a produce schimbări reale care s-o transforme într-o societate cu adevărat modernă, europeană.”

Eugen Iancu și-a pierdut fiul în vârstă de 22 de ani la Colectiv. Alexandru Iancu a murit la 3 săptămâni după incendiu, la spital, cu 5 infecții nosocomiale în corp, potrivit tatălui său.

„Cred că un singur cuvânt: neputință. Ba nu, două cuvinte: și ticăloșie. Și, cu toate că „ticăloșie” este un cuvânt dur, am curajul să îl folosesc cu toată responsabilitatea, pentru că, în momentul în care ai un astfel de incident, accident, tragedie, cum vrem noi să o numim, iar tu, ca stat, nu faci absolut nimic pentru a identifica problemele și a produce schimbarea, eu nu pot să o numesc decât ticăloșie.”

Share