home POLITICA Rusii inca nu se retrag din Georgia

Rusii inca nu se retrag din Georgia

Share

FOTOINFO: Bloc de apartamente si vehicul civil distruse, dupa un atac aerian rusesc, 10 august. Foto: Paata Sabelashvili

Ziua de ieri, ca si cea de azi, au fost dedicate unui razboi al nervilor, pe care il prefera, dintr-un motiv pe care nu-l intelegem foarte clar in acest moment.

O explicatie ar fi ca planteaza mine in zonele pe care, in acest moment, au ocupat pozitii si pe care trupele ruse vor fi obligate, in zilele care urmeaza, sa le elibereze.

Altfel nu se explica deloc ca s-au fixat pe pozitii defensive-ofensive pe cel putin trei aliniamente militare: o parte, la cateva zeci de kilometri de Tbilisi; o alta parte in Gori; o a treia sectiune militara in portul Poti, dupa ce au venit de pe mare pe uscat.

De ce au facut acest efort military, daca urmeaza sa se retraga? Iata o intrebare la care probabil ca vom afla raspunsul in urmatoarele saptamani.

O alta explicatie la care ne gandim ar putea fi recrutarea si plantarea, in prezent, a viitoarelor surse ale serviciilor lor secrete, in zonele pe care rusii vor sa le domine informatic in continuare, asa cum se pare ca ar fi, in afara de Abhazia si Osetia de Sud, si portul Poti, ca potential cap de pod.

In acelasi timp, interpretam stationarea unor tancuri rusesti la 35 de kilometri de Tbilisi mai curand ca reprezentand o presiune suplimentara pusa pe autoritatile georgiene din capitala grizina, si-asa aflate intr-o stare extrema de surescitare.

Una peste alta, reactia comunitatii politice internationale pare sa fi fost determinanta in oprirea inaintarii rusesti dincolo de aceste pozitii. Fara aceasta reactie, oricum mai palida si destul de intarziata decat ar fi trebuit sa fie, probabil ca acum la Tbilisi ar fi un foarte proaspat guvern interimar, condus de un om apropiat Moscovei, iar in fruntea statului gruzin un personaj politic asemanator.

Share