Rusia vrea să distrugă totul, ştie că nu mai poate câştiga

Share

Rusia lui Vladimir Putin nu pare că vrea să încheie războiul din Ucraina, deși este evident că nu mai are șanse să-l câștige.

Experții spun că acum principalul său scop este să distrugă totul. Cu toate acestea, tot Rusia ar putea încheia acest conflict în câteva zile.

Au trecut cinci luni de la invazia Rusiei în Ucraina. Contraofensiva lui Zelenski pare să fie destul de puternică, astfel încât rușii să nu mai poată continua sau, cel puțin, să nu mai aibă cuceriri importante.

Pe de altă parte, se pare că Rusia nu își poate impune o administrație civilă în teritoriile cucerite, ci cel mult una militară, provizorie.

Expertul în securitate Hari Bucur Marcu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com că acest conflict între Rusia și Ucraina nu mai are nici o noimă și că Putin va trebui să decidă retragerea militară.

Războiul, așa cum este dus el în Ucraina, pare să fie unul fără noimă, în care Rusia este implicată doar pentru a distruge Ucraina, nimic altceva, și care poate fi oprit în orice moment, doar de către Moscova.

Rusia nu va fi învinsă dacă va opri conflictul și se va retrage din Ucraina, ci doar va înceta să mai distrugă această țară.

Problema se poate rezolva la nivel de zile, nu la nivel de luni sau de ani.

Va exista cel mai probabil nu într-un an, ci mai repede, într-o lună sau două, situația în care Rusia nu numai că nu va mai putea să își mențină poziția acolo, ci va trebui să se retragă militar, de pe anumite teritorii.

Este puțin probabil să fie respinsă din toată Ucraina, în momentul de față. Și prin pregătirea contraofensivei ucrainene, și prin contraatacul la nivel local, Rusia nu este capabilă să-și mențină ce teritorii a cucerit acum în Donbas.

Le va pierde treptat sau dintr-odată, ceea ce va duce la un moment dat la o situație prin care, dacă nu se va retrage acum din voință proprie, mai târziu va fi obligată să se retragă cu pierderi și mai mari și cu o situație din punct de vedere juridic internațională “și mai grea, pentru criminalii de război de la Kremlin”, a precizat Hari Bucur Marcu.

Share