Rusia, prin Gerhard Schroeder, vrea soluţie negociată în Ucraina

Share

Gerhard Schroeder, fostul cancelar german, spune că Rusia vrea o soluţie negociată la războiul provocat de Moscova, în Ucraina.

Acordul de luna trecută, privind transportul cerealelor, ar putea oferi o cale de progres, a afirmat fostul cancelar german Gerhard Schroeder, prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

“Vestea bună este că Kremlinul doreşte o soluţie negociată”, a declarat Schroeder, într-un interviu acordat săptămânalului Stern şi posturilor RTL/ntv, menţionând că s-a întâlnit cu Putin, săptămâna trecută, la Moscova.

“Acordul privind cerealele este un prim succes, poate acesta ar putea fi extins treptat la o încetare a focului”, a spus fostul cancelar.

O primă încărcătură autorizată de cereale ucrainene de la începutul războiului, pe 24 februarie, a ajuns marţi seară la Istanbul, fiind primul export autorizat în virtutea acordului semnat pe 22 iulie la Istanbul între Ucraina şi Rusia, datorită unei medieri a Turciei şi sub egida ONU, pentru a debloca porturile ucrainene şi a uşura presiunea asupra pieţelor agricole.

Gerhard Schroeder a mai apreciat în interviul dat că se pot găsi în timp soluţii la probleme cruciale, cum este Crimeea, “poate nu peste 99 de ani, ca în cazul Hong Kongului, ci în generaţia următoare”.

Potrivit lui, o alternativă la aderarea Ucrainei la NATO ar putea fi neutralitatea militară, ca în cazul Austriei.

În ce priveşte viitorul regiunii Donbas din estul Ucrainei, situaţia este însă mai complicată.

“Va trebui să se găsească o soluţie bazată pe modelul cantonal elveţian”, a spus Schroeder, adăugând că trebuie văzut dacă Putin ar accepta revenirea la o “linie de contact” corespunzătoare situaţiei dinaintea războiului, în cazul unei încetări a focului.

Gerhard Schroeder, care a fost cancelar al Germaniei între anii 1998 şi 2005, a criticat războiul din Ucraina, dar a refuzat să-l condamne pe Vladimir Putin, pe care îl numeşte în continuare prieten apropiat.

El a afirmat că să se distanţeze acum de liderul rus nu ar contribui la reglementarea situaţiei.

Schroeder, susţinător al gazoductului Nord Stream, care transportă gaz rus în Germania via Marea Baltică, este preşedintele comitetului acţionarilor Nord Stream AG, operatorul conductei deţinute majoritar de gigantul rus Gazprom.

Confruntat cu un val de critici, în mai, fostul cancelar a demisionat din consiliul de administraţie al companiei publice ruse Rosneft şi a refuzat să intre în consiliul de administraţie al Gazprom.

Share