Osemintele lui Grigori Potemkin, faimosului comandant rus din secolul al XVIII-lea, au fost scoase din Catedrala Sf. Ecaterina, din Herson, și trimise dincolo de Nipru, mai departe, în Rusia.
Ele nu au fost luate singure, ci împreună cu o statuie a liderului militar, a declarat guvernatorul pro-rus al regiunii, Vladimir Saldo, pentru Crimean TV, citat de CNN.
„Am mutat rămășițele Alteței Sale Serenisime Prințul Potemkin, de la Biserica Sf. Ecaterina, și monumentul, pe malul stâng [de est]”, a spus Saldo, potrivit agenției de știri de stat ruse RIA Novosti.
Potemkin a jucat un rol esențial în anexarea Crimeei, de la turci, în 1783, iar memoria sa este esențială pentru cei din Rusia, care intenționează să restabilească frontierele imperiale ale țării.
Putin s-a bazat în mare parte pe moștenirea sa, pentru a justifica anexarea Crimeei ,în 2014.
Monumentele comandantului naval Fiodor Ushakov și ale comandanților Alexander Suvorov și Vasili Margelov au fost de asemenea scoase din biserică și duse într-o direcție nedezvăluită, a spus Saldo.
Relicvele vor fi returnate când orașul va fi mai în siguranță, a adăugat el. Prințul Grigori Potemkin a fost un om de stat rus din secolul al XVIII-lea, general de armată, favorit și consilier al împărătesei Ecaterina cea Mare.
Numele său a fost amintit de câteva ori, la Kremlin, de la invadarea Ucrainei, de către Rusia. Cel mai recent, în discursul său de la ceremonia de anexare a noilor teritorii, Putin l-a menționat pe Potemkin drept unul dintre fondatorii de orașe din partea de est a Ucrainei, referindu-se la teritoriu, sub numele de Novorossiia, care înseamnă „Noua Rusie”.
Se crede că Potemkin se află în spatele planului de cucerire a Crimeei, care a fost anexată pentru prima dată de Rusia, în 1783, ca urmare a unui acord de pace cu Imperiul Otoman.
Ulterior a primit gradul de feldmaresal și a fondat orașul Sevastopol, din Crimeea, făcându-l principala bază navală rusă la Marea Neagră.
Flota lui Potemkin la Marea Neagră a jucat un rol important în victoria Rusiei, în cel de-al doilea război ruso-turc, din 1768-1774.
În Rusia, numele lui Potemkin este frecvent asociat cu „satele lui Potemkin”, un termen folosit pentru a defini fațadele acoperite, concepute special pentru a ascunde un adevăr inestetic și pentru a crea o aparentă falsă bunăstare.
Expresia se referă la o istorisire infirmată, potrivit căreia Potemkin ar fi aranjat construirea unor sate din carton, cu corăbii și tunuri pictate, pentru a o impresiona pe Ecaterina cea Mare și pe însoțitorii ei străini, în timpul unei călătorii în Crimeea, după anexarea acesteia.
Mutarea rămășițelor din Herson a fost făcută în contextul înaintării trupelor ucrainene spre oraș.