Rusia arde gazul destinat Europei la frontiera cu Finlanda

Share

Gazprom arde gazele destinate exportului în Uniunea Europeană la frontiera cu Finlanda, relatează Unian, citând publicația finlandeză Yle.

Potrivit acesteia, Moscova arde la propriu gazele, încă de la sfârșitul lunii mai, când compania rusă de gaze și-a redus livrările către UE.

Arderea se desfășoară în apropierea stației de compresoare ”Portovaia” și a terminalului GNL, cu același nume. Imagini de satelit provenind de la sistemul NASA de monitorizare a incendiilor arată că procesul a început pe 22 mai.

În perioada respectivă, Gazprom redusese tranzitul de gaze către Uniunea Europeană și încetase să mai folosească întreaga capacitate a conductei, deși UE achitase integral livrările.

La sfârșitul lunii, arderea gazelor rusești a fost observată la terminalul de lângă frontiera cu Finlanda. La mijlocul lunii iunie, a fost observat un incendiu, lângă stația de compresoare.

În perioada aceea, Gazprom diminuase de aproape trei ori livrările de gaze în Europa – de la 167 de milioane de metri cubi de gaze, până la 67 de milioane de metri cubi.

Gazele continuă să fie arse de câteva săptămâni, în volume extrem de mari. Flăcările uriașe sunt vizibile chiar și de pe teritoriul Finlandei, notează Unian, citând publicația Yle.

Rusia a declarat că nu poate recepționa turbina Siemens – reparată în Canada și considerată ca fiind esențială pentru funcționarea gazoductului Nord Stream 1, ce alimentează Europa cu gaze rusești – din cauza sancțiunilor.

Astfel, Federația Rusă încearcă să determine UE să ridice restricțiile impuse după invazia rusă în Ucraina, comentează Unian.

Share