Rusia acuză SUA că duce un război hibrid contra sa şi Belarus

Share

Rusia şi Belarus se coordonează, încercând să ţină piept noii NATO, de după apariţia în peisaj a lui Joe Biden. Ideea este că statele-briganzi acuză SUA de… război hibrid!

Ingijorările au fost exprimate de ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, și privesc linia “puțin constructivă” a Uniunii Europene (UE), cum spune Lavrov, referitoare la strategia de rezistență și contracarare evocată de șeful diplomației europene Josep Borrell, relatează agenția EFE.

“Ne exprimăm preocuparea cu privire la linia pe care se înscrie UE”, a spus Lavrov, în timpul unei conferințe de presă comune, la Moscova, cu omologul său belarus, Vladimir Makei.

Șeful diplomației ruse a estimat că abordarea Uniunii Europene nu poate fi calificată drept constructivă “atât timp cât sunt menționați termeni precum rezistență, contracarare și compromisuri”.

În prezentarea unui document ce va fi supus aprobării liderilor statelor UE, la summitul european din 24-25 iunie, Josep Borrell a sugerat o nouă abordare strategică a relațiilor cu Rusia, care să urmărească simultan limitarea și respingerea provocărilor venite dinspre Moscova, precum și căutarea de compromisuri, inclusiv printr-o mai bună utilizare a unor instrumente, cum ar fi tranziția energetică spre o diminuare a consumului de gaze, ceea ce ar afecta economic Rusia, diminuându-i veniturile din exportul de gaze.

Pe de altă parte, la conferința de presă cu omologul său belarus, șeful diplomației ruse a susținut că țările lor sunt supuse unui război hibrid.

“Ne continuăm interacțiunea în condiții foarte complicate. Cele două țări ale noastre sunt supuse unei presiuni externe serioase, care apelează la instrumente ilegitime, unilaterale de așa-zisă descurajare.

Metode de război hibrid sunt folosite împotriva noastră, începând cu sancțiunile unilaterale și terminând cu campanii murdare de informare”, a spus Lavrov, potrivit agenției BelTA.

“Având în vedere poziția agresivă a colegilor noștri occidentali, am convenit să ne coordonăm eforturile, în vederea consolidării suveranității statale a Rusiei și Belarusului și asigurării securității naționale a țărilor noastre, prin eforturi comune, pe baza acordurilor de drept internațional în vigoare”, a mai menționat ministrul rus.

Share