Roşia Montană, noul scandal politic

Share

Aşa ar putea să arate într-o zi, în viitor, locul unde este acum Roşia Montană. Ne dorim așa ceva de la Munții Apuseni?

Noul scandal politic pe tapet este cel privind avizarea favorabilă a proiectului minier destructiv şi nesustenabil de la Roşia Montană, de către un guvern care e cireaşa pe frişcă a unei coaliţii care, atunci când era în Opoziţie, promitea vehement că va stopa acest proiect.

• Documentele confidențiale ale afacerii Roșia Montană

Al cărui premier are o atitudine schizoidă: ca prim-ministru semnează pentru proiect, iar ca deputat (şi lider politic suprem PSD, şi copreşedinte USL) anunţă că se va pronunţa contra proiectului în Parlament.

citeşte şi: Despre “cestiunea” Rosia Montana. Pro, dar mai ales contra

În acest moment, la Universitate, o amestecătură felurită politic, de la extrema stângă la extrema dreaptă, cum se exprimă prietenul meu, manifestă contra acestui proiect. Este un bun început.

• DOCUMENTE
√ Act Adiţional nr. 4 la contractul de împrumut
√ Anexe perimetru Roşia Montană
√ Contract de împrumut Gabriel Resources – MinVest
√ Draft Acord confidenţial Gabriel Resources – MinVest
√ Licenţa Roşia Montană
√ Roşia Montană. Acte premergătoare

În viitor, ar fi normal ca, indiferent de opţiune politică – aceasta este o ţintă falsă, românii să înţeleagă marele rău pe care ni-l fac aceiaşi oameni de 23 de ani: succesiunea FSN – FDSN – PDSR – PSD – USL. Mă îndoiesc că se va întâmpla curând acest lucru.

Poziţia noastră asupra exploatării de metale preţioase, de genul celei de la Roşia Montană (care mi-a fost de curând solicitată chiar pe acest website), este cunoscută: ecologia unui stat nu este negociabilă.

• Din cauza declaraţiilor despre Roşia Montană, Buda cere demisia lui Ponta din fruntea Guvernului

Oricâţi bani ar aduce statului român exploatarea metalelor sale preţioase, metodele de exploatare folosite acum aduc statului respectiv pierderi incomparabil mai mari. Numai pentru ecologizare. Ce a fost (munţii făcuţi praf, ecosistemul distrus) nu mai aduci niciodată înapoi.

La acest capitol, toţi cei care sunt pentru această exploatare (Ponta,Băsescu, oricine) greşesc flagrant. Soluţia (care ar aduce prosperitate în Apuseni, şi nu numai) este turismul. El aduce mult mai mulţi bani. În timp, după ce ai infrastructură pentru aceasta.

Kalgoorlie�s Super Pit is the largest gold mine in Australia. (Photo courtesy Barrick)

Dar noi dintotdeauna am neglijat infrastructura, creînd condiţiile pentru ca apoi să strigăm că în acest zone e sărăcie şi singura soluţie este distrugerea acestor munţi superbi cu exploatări miniere.

• Proteste pentru Roşia Montană: „Ieşim în stradă ca în ’90. Suntem oameni inteligenţi, nu disperaţi”

Iar Victor Ponta, atunci când vorbește despre Roșia Montană, să își muște limba. Dl. Băsescu are dreptate ca, atunci când vine vorba despre acest subiect, să îl întrebe pe premier câți bani a luat ca să susțină proiectul, așa cum l-a întrebat și actualul premier pe preşedinte, pe când liderul PSD încă era în Opoziţie.

Cât despre referendum, cred că este o idee foarte bună. Cu o campanie deşteaptă (care suntem convinşi că va avea impact), proiectul exploatării o să cadă. Ideea preşedintelui este corectă.

Share