home POLITICA, Rep. MOLDOVA Romanul Mihai Ghimpu (Ziua Veche)

Romanul Mihai Ghimpu (Ziua Veche)

Share

Din presedinte interimar, de jure, Mihai Ghimpu a devenit, in aceasta saptamana, prezidentiabil, de facto, prin capacitatea sa de a nu se lasa timorat de „sirenele Moscovei”, mentinandu-si demn pozitia in ceea ce priveste participarea la parada organizata de Putin, pe 9 mai 2010, in Piata Rosie.

Presa din Moldova: De ce e suparat Ghimpu pe Rusia?

Istoria se deruleaza rapid la Chisinau. Iar Helmut Kohl al Romaniei este acum – place sau nu, oricat de mult ar fi denigrat de inamicii sai politici interni – tenacele Traian Basescu.

Prin insistenta sa absurda, ca si Republica Moldova sa fie prezenta la apelul care precede parada militara – cu presedinte interimar si detasamentul de vasali in uniforme militare – Putin confirma Casei Albe convingerea ca Medvedev este omul viitorului.

Efectele acestei ambitii? Reactiile contradictorii ale unor politicieni de la Chisinau. Lui  Serafim Urecheanu, liderul Aliantei  Moldova Noastra, i-a iesit porumbelul pe gura, afirmand ca presedintele Ghimpu „nu este de capul lui”. Dar de capul cui ar trebui sa fie?! Sa urmeze exemplul lui Voronin, care cersea o primire la Kremlin?

Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat din Moldova, este primul care si-a dat seama ca, desi oficial a ramas candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana/AIE la sefia celui de-al doilea stat roman, practic, in momentul de fata, Mihai Ghimpu l-a depasit in popularitate.

Prudent, a sugerat ca sa fie totusi desemnat cineva pentru a reprezenta Chisinaul la parada. Afirmatie care-i mentine rolul de moderator in cadrul  AIE… citeste tot aici

Share