home EVENIMENT, POLITICA Românii din Diaspora vor putea să voteze trei zile în legislative

Românii din Diaspora vor putea să voteze trei zile în legislative

Share

Veşti bune pentru românii din Diaspora. Guvernul intenționează să modifice prin ordonanță de urgență legea alegerilor parlamentare.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Românii vor putea să voteze pe liste suplimentare, la orice secție din țară sau străinătate, indiferent de unde au domiciliul.

Este introdusă prevederea de la prezidențiale care va permite ca votul din Diaspora să se desfășoare vreme de trei zile. Tot prin acest OUG e dublat numărul parlamentarilor care vor reprezenta diaspora, de la 6, câți sunt în prezent, la 12. Vor fi opt deputați și patru senatori.

Ordonanța vizează și reglementări în caz de alegeri anticipate. Una dintre ele prevede reducerea la jumătate termenului de aducere la cunoștință a datei alegerilor, care în prezent este de trei luni:

Art. 6 (2): Aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor.

Premierul Ludovic Orban a anunțat și oficial marți modificările referitoare la alegerile anticipate.

”A rezultat necesitatea reglementării situației în care se ajunge la anticipate. În legislația actuală nu sunt prevederi concrete referitoare la anticipate. E necesară o updatare datorită termenului de 90 de zile care e prevăzut expres în Constituție. Paza bună trece primejdia rea. Noi trebuie să fim pregătiți situația care poate apărea. Eu nu mă aștept ca PSD să obțină voturile necesare la moțiunea de cenzură, dar este bine să fim pregătiți”, a spus Orban.

Ordonanța de urgență de modificare a legii alegerilor parlamentare se află pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern de astăzi.

Potrivit estimărilor liberalilor, modificările aduse de OUG vor aduce la urne un plus de peste un milion și jumătate de votanți. Ei se bazează pe statisticile de la precedentele scrutine:

Prezidențiale 2019 al doilea tur – 2 milioane de votanți pe listele suplimentare
Prezidențiale 2019 primul tur – 1,7 milioane de votanți pe listele suplimentare
Europarlamentare 2019 – 1,5 milioane de votanți pe liste suplimentare

Surse guvernamentale au explicat pentru G4Media.ro că votul la parlamentare pe liste suplimentare nu va încuraja turismul electoral datorită sistemului electronic de înregistrare a celor care se prezintă la urne.

În ceea ce privește faptul că parlamentarii sunt aleși în circumscripții județene, sursele citate arată că votul pentru Senat și Camera Deputaților este unul proporțional, iar a doua etapă de distribuire a mandatelor este, oricum, la nivel național.

Share