Romania va face joc pe sarma, cu FMI back-up

Share

Anuntul lui Traian Basescu, ca Romania nu va mai trage ultima transa de un miliard de la FMI, i-a luat prin surprindere pe unii dintre comentatori. Este bine sa intelegem insa, pentru inceput, contextul economic national pe fondul caruia face tara noastra acest pas inainte, cu complicitatea FMI, care ramane in spate, ca solutie de back-up, cu acordul precautionary de cinci miliarde de euro, care pot fi trasi in caz de nevoie.

Dar despre aceasta putin mai jos. Deocamdata, sa vedem ce statistici vin de la INS pentru decembrie 2010. Este foarte interesant sa urmarim in primul rand ce s-a intamplat comparativ decembrie 2010 – decembrie 2009 si mai putin simptomatic daca vom afla, (asa cum vom vedea) ca am avut scadere in decembrie anul trecut fata de luna precedenta.

Acest lucru este oarecum firesc. De multe ori activitatea economica este mai redusa in ultima luna, ca si in prima luna a anului, pentru ca motoarele economiei pornesc greu in aceste luni de odihna si de-abia prin martie ele intra in viteza de croaziera.

Iata, spre exemplu, Indicii valorici ai cifrei de afaceri din industrie în luna decembrie şi anul 2010. Conform acestora (si voi cita chiar din comunicatul INS):

“În luna decembrie 2010, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a scăzut faţă de luna precedentă cu 4,9% şi a crescut faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 19,4% . În anul 2010, comparativ cu anul 2009, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 12,0%.”

Aha, deci aici stam bine: crestere pe ansamblul anului 2010 fata de 2009 si de asemenea crestere decembrie – decembrie. Sa mergem mai departe la Indicii valorici ai comenzilor noi din industrie în luna decembrie şi anul 2010:

“În luna decembrie 2010, comenzile noi din industrie, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), au crescut în termeni nominali atât faţă de luna precedentă cât şi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 1,6%, respectiv cu 42,3%. În anul 2010, comparativ cu anul 2009, comenzile noi din industrie au crescut cu 26,3%.”

foto: BucharestAccommodation

Cu alte cuvinte, la comenzi noi in industrie stam si mai bine. Toti trei indicatorii sunt pozitivi. Nu toate lucrurile merg insa deocamdata asa de bine. De exemplu, este bine sa vedem cum stam cu Lucrările de construcţii în luna decembrie şi anul 2010:

“În luna decembrie 2010, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna noiembrie 2010, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 33,8%, respectiv cu 17,5%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 1,0% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,3%. În anul 2010, comparativ cu anul 2009, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,2%, respectiv cu 14,4%.”

Sa mergem mai departe, constatand ca ne imbujoram putin si in ceea ce priveste comertul si serviciile, si in privinta productiei industriale, intr-un mod asemanator celui pe care l-am constatat la cifra de afaceri si la comenzile noi din industrie.

Cum s-ar spune, cand Executivul si Traian Basescu declarau public ca incepem sa avem crestere economica mica, dar incepem, nu minteau, nu faceau propaganda gaunoasa, chiar asa stateau lucrurile. Statisticile INS confirma aceasta. Foarte interesant va fi daca aceasta crestere va continua sa fie vizibila si in statisticile din luna ianuarie a acestui an.

Vorba lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, in emisiunea “Ora de bani” de pe Money Channel, embedata deasupra: “Acum sa vedem ce spun statisticile pe ianuarie”. Daca ele anunta acelasi trend bun pentru Romania, atunci acesta este un semn si un semnal bun pentru piete.

Pentru sentimentul pietelor, carevasazica, pentru ca acestea sunt formate din oameni care actioneaza pe ele, care sunt subiectivi si au convingeri, credinte si le influenteaza. Pozitiv sau negativ.

Dar ce urmareste defapt Romania? In urma cu doua ore, am preluat un scurt si interesant articolet publicat de Moise Guran, care, dincolo de titlul identic cu al unei comedii cu Richard Dreyfuss, zice asa:

De comun acord cu cei de la FMI, Traian Băsescu face un exerciţiu de mers pe bicicletă fără mâini, într-un plan mai amplu ce pregăteşte lansarea unor împrumuturi externe pe pieţele libere de capital. România se pregăteşte de doi ani pentru această mişcare. Acum un an a făcut o primă încercare dar s-a oprit la un miliard de euro pentru că dobânda era de peste 5%. Al doilea pas a venit abia în decembrie, a constat tot într-un împrumut în valută pe termen mai lung, dar a fost mai degrabă un aranjament făcut cu băncile locale.

Renunţare de bună voie la banii de la FMI este al treilea pas în dosarul ce precede intrarea României în lumea reală, acolo unde rechinii financiari au ronţăit până acum Grecia şi Irlanda, două ţări membre ale zonei euro. Ungaria a făcut exact la fel în februarie 2010 dar a greşit căci nu a anticipat învolburarea pieţelor europene. Câteva luni mai târziu dobânzile îi săriseră în aer, forintul se prăbuşea iar oficialii maghiari vorbeau de riscul de faliment al ţării.

Acum, trebuie sa intelegem ce se va intampla, daca lucrurile stau astfel. Mai tineti minte cand spuneam ca Romania are nevoie de niste consilieri de strategie extrem de buni, de factura lui George Soros, dar dedicati intereselor nationale si platiti cu bani grei pentru aceasta?

La astfel de situatii ma refeream. Ca sa nu ne prindem urechile ca Ungaria (ca al nostru caz nu e analog cu cel al Greciei sau Irlandei, care de-abia acum, post-imprumut de pe piete, sunt sub imprumut cu institutia Bretton-Woods), trebuie sa fim niste jucatori extrem de dibaci pe pietele libere externe.

Iar daca ele o iau razna din nou, sa le lasam in plata Domnului si sa apelam la acordul precautionary, tragand scurt suma de bani pe care nu o mai putem lua de pe piete, ca a crescut dobanda intre timp.

Daca ne va reusi figura, nu numai ca vom salta economic, dar vom arata lumii afacerilor ca adolescentul roman cu acnee s-a maturizat si poti miza pe el, pentru ca este un tanar de succes.

Exista unele semne ca Statele Unite, adica tara unde se da ora exacta a starii pietei financiare globale, se apropie de un nou moment de crah. Va trebui sa stam cu ochii pe Statele Unite ca pe butelie si sa ne rugam ca, in cel mai rau caz, aceasta eventuala cadere sa se produca cat mai tarziu.

Pentru ca atunci, daca vom fi destepti, iuti de mana si vom lasa fonfleurile Coalitiei Anti-Basescu, despre tara care se duce de rapa, cu oameni lesinand de foame pe strazi si femei gravide nedreptatite de statul despotic basescian, care-si bate joc de securistii pensionari si de gospodinele linistite, mari consumatoare de telenovele, vom avea foarte mult de castigat.

Share