România ar fi nevoită să apeleze din nou la austeritate

Share

Premierul Emil Boc a fost un elev model al austerității predate de FMI, dar turbulențele globale de pe pieţe, creşterea economică slabă şi privatizările întârziate l-ar putea forţa „să taie mai adânc”, deşi anul viitor va fi unul electoral, se arată într-o analiză Reuters.

PresaLocala

Boc a suferit deja semnificativ în sondajele de opinie, partidele coaliţiei de guvernare adunând doar 25% din susținerea publicului, faţă de o cotă confortabilă de 60% pentru alianţa partidelor de opoziție, condusă de social democrați, notează agenţia de presă.

Mulţi analiști politici consideră însă că legăturile strânse dintre Boc şi președintele Traian Băsescu, o reformă solidă şi legăturile slabe dintre partidele de opoziţie i-ar putea permite premierului să păstreze puterea, chiar dacă nu ar câştiga direct alegerile generale de anul viitor, scrie Reuters.

Creşterea deficitului bugetar până în iunie la 2,1% din PIB pune însă sub semnul întrebării atingerea ţintei pentru finalul anului, de 4,4% din PIB. Astfel, FMI ar putea insista pentru o nouă rundă de măsuri de austeritate înainte de alegerile locale din vara anului viitor şi de alegerile generale din noiembrie 2012.

Creşterea din iunie a deficitului este îngrijorătoare în principal pentru că indicatorul urcă de regulă mult mai rapid spre finalul anului, în cazul României.

Totodată, se profilează obstacole tot mai dificile pe plan extern… tot pe Cogitus

Share