home CORUPTIE, POLITICA Risipa de la Spitalul Mioveni are culoarea hoţiei PSD

Risipa de la Spitalul Mioveni are culoarea hoţiei PSD

Share

În Mioveni, orășelul argeșean de lângă uzinele Grupului Dacia-Renault, s-a pus la cale o mare și bănoasă afacere pe bani publici.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Aici se ridică cel mai costisitor spital din România – o investiție de 244 milioane de lei (55 de milioane de euro) care este făcută din bugetul local, alimentat semnificativ din impozitele plătite de producătorul de autovehicule.

Mare parte din zecile de milioane de euro cheltuite de primarul Ion Georgescu se duc pe echipamente și mobilier mult supraevaluate potrivit ofertei financiare făcute de asocierea de firme condusă de firma italiană Guerrato Spa.

Project manager este Medicare Technics, firma al cărei nume a fost vehiculat în maii multe cazuri de corupție privind achizițiile supraevaluate realizate de autoritățile locale.

Deși Primăria Mioveni, dar și firmele din asocierea care construiește spitalul „la cheie” au instituit o adevărată secretomanie asupra prețurilor echipamentelor medicale, sub pretextul unui așa-zis secret comercial, Cetățeanul.net a reușit să intre în posesia prețurilor ofertate de câștigătorii licitației, ce vor fi plătite din banii publici.

Acestea s-au dovedit exorbitante, spun jurnaliştii Cătălin Antohe şi Marian Păvălaşc, “cum am constatat după ce am reușit să le comparăm cu cele similare cu aceaași marcă și caracteristici! Iată câteva exemple”.

Primăria Mioveni va plăti un aparat RMN (rezonanță magnetică nucleară) marca General Electric, din bani publici cu 5,92 milioane de lei (1,31 milioane de euro, la un curs de 4,5 lei pentru un euro).

Potrivit ofertelor comerciale făcute pentru companii private, un aparat similar, cu un câmp magnetic de 1,5 Tesla (1,5 T) este vândut de General Electric cu mai puțin de 630.000 euro.

După cum se vede, prețul plătit la Mioveni din bani publici (1,31 milioane de euro) este dublu față de prețul pe care l-ar plăti o clinică privată (0,63 milioane de euro).

La aparatele de tomografie computerizată (computer tomograf – CT), diferențele sunt încă și mai mari. Astfel, Mioveni-ul va plăti 637.000 de euro pentru un computer tomograf cu 16 secțiuni (2,87 milioane de lei, fără TVA). Același producător (General Electric) oferă același tip de computer-tomograf unei policlinici private, la 40% din preț (260.000 de euro).

Mai mult, un aparat superior tehnologic (cu 64 de secțiuni) costă 315.000 euro – jumătate din cât plătește primarul din Mioveni, din banii contribuabililor, pentru un echipament inferior! Dealtfel, la sfârșitul anului 2016, orașul Sebeș a cumpărat un CT cu 64 de secțiuni cu 1,6 milioane de lei (360.000 euro).

Citeşte şi
Curtea de Conturi demască ilegalităţile comise de Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, pe artera Unirii
Ziarul financiar face o analiza foarte buna despre unde se duc banii, de trebuie sa
Viorica Dăncilă este din ce în ce mai sfidătoare și impertinentă. Să fie semnul disperării?
Procurorul general Bogdan Licu a pierdut la Curtea de Apel procesul în care voia să
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că declarațiile ministrului interimar al Justiției, Ana Birchall, conduc
Chestorul Camerei Deputaților, Cătălin Mitralieră Rădulescu (PSD), a transmis că, prin încercarea de a bloca
Mihnea Năstase, fiul cel mic al fostului premier Adrian Năstase, a participat la șednța de
Candidatura Laurei Codruta Kovesi pentru sefia Parchetului European va fi luata in discutie mâine, de
Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, supranumit Ali Comicul, reactioneaza violent fata de indemnul lui
Prezență surpriză în echipa de campanie pentru alegerile prezidențiale a Vioricăi Dăncilă: Miron Mitrea, fost
Share