home POLITICA Revoluţiile arabe. Europa, iată ce te aşteaptă! (Presseurop)

Revoluţiile arabe. Europa, iată ce te aşteaptă! (Presseurop)

Share
~El País Madrid~

Puţini sunt cei care mai îndrăznesc să susţină că sprijinul oferit de decenii întregi de Occident dictaturilor ţărmului sudic al Mediteranei este o pată asupra istoriei sale. Revoltele arabe din ultimele săptămâni distrug, printre altele şi această atitudine.

foto: The Grio – Will Egypt’s revolution have a domino effect in Africa?

fotoinfo: An Egyptian woman cries as she celebrates the news of the resignation of President Hosni Mubarak, who handed control of the country to the military, at night in Tahrir Square in downtown Cairo, Egypt Friday, Feb. 11, 2011. (AP Photo/Tara Todras-Whitehill)

Ceea ce nu exclude, totuşi, faptul că neliniştile care au motivat această politică occidentală au fost – şi continuă să fie bazate pe anumite pericole reale. Visul democratizării lumii arabe este o idee care inspiră, dar avansează pe o potecă mărginită de abisuri stranii în care unii se tem – şi alţii vor – să cadă.

Problema cea mai evidentă şi mai frecvent menţionată este eventualitatea ca perioada de tranziţie să poată permite accederea la putere a formaţiunilor islamiste ostile Israelului şi Occidentului. Totuşi, mai multe elemente par să îndepărteze această ameninţare, cel puţin pe termen scurt.

În primul rând, natura protestelor din aceste săptămâni, conduse de legiuni de tineri care aspiră la societăţi deschise şi tolerante, şi în care islamismul nu a jucat un rol principal.

În Europa există însă persoane care găsesc motive pentru a se îngrijora în faţa unor perioade de tranziţie instabile, cu probleme de terorism, cu valuri de imigranţi, cu trafic de narcotice, cu economie în derivă şi probleme în alimentarea energetică.

fotoinfo: Grafitti la Cairo celebrand revolutia egipteana (AFP)

Riscurile există, dar unii experţi susţin că nu e cazul să le exagerăm, considerând limitată probabilitatea ca multe dintre aceste ameninţări să se transforme în realitate. Un motiv în plus pentru a asuma – cu îndrăzneală -riscurile pariului democratizator. Alte probleme par mai îngrijorătoare.

Terorismul

În ţările nordafricane s-au dezvoltat în ultima decadă celule teroriste care au comis atentate în zonele de coastă şi, din ce în ce mai multe sechestrări ale occidentalilor în regiunea Sahel.

Grupări salafi algeriene au construit o federaţie a mărcii Al Qaeda în Magrebul Islamic. Pănă acum, aceste grupări au fost oprite şi nu au reuşit să semene teroarea pe pământul european.

Tranziţia de la regimuri autoritare, laice şi prooccidentale la sisteme mai pluraliste… citeste tot aici

Share