home POLITICA Ciumă sau holeră, ultimul şantaj al lui Gaddafi (Presseurop)

Ciumă sau holeră, ultimul şantaj al lui Gaddafi (Presseurop)

Share

Represiunea sângeroasă a poporului libian de către regimul lui Gaddafi accentuează problema Europei în faţa mişcărilor de revoltă arabe, constată presa europeană, care cere o acţiune concretă şi coordonată.

Tunisia, Egiptul, şi acum Libia. De două luni, Uniunea Europeană asistă la valuri de proteste în lumea arabă şi îşi pune întrebări cu privire la rolul ei şi consecinţele acestor evenimente.

Iar de data aceasta, represiunea violentă a regimului lui Muammar Gaddafi împotriva poporului său a dat o dimensiune tragică acestor întrebări.

Revoluţiile sunt locomotiva istoriei”, a scris un anume Karl Marx acum 160 de ani. Frumoasă imagine. Mai ales când europenii, în ultimele zile, asistă la călătoria turbulentă a lumii arabe aşezaţi în clasa treia în ultimul vagon, scrie Der Standard. Până în prezent, nu au găsit nimic mai bun decât “să-şi exprime  îngrijorarea. [Dar] în Libia, retorica consternării nu mai este suficientă”.

foto: FoxNews

Energie, comerţ, parteneriat pentru a bara calea imigranţilor din sud, cotidianul vienez enumeră numeroasele dependinţe ale Europei faţă de regimul Gaddafi.

Ziarul constată că Europa nu-şi poate apăra interesele locale şi nu dispune nici de mijloace de presiune financiare, nici militare, şi nici de o abordare coordonată pe această temă.

Asemeni pasagerilor clandestini din istorie

Planul Marshall pentru malul sudic al Mediteranei, solicitat de ministrul italian de externe Franco Frattini, nu ar avea efect decât pe termen foarte lung, ca şi miliardele aduse în bagaje ţărilor în cauză de către Catherine Ashton. Această constatare… citeste tot aici

citeste si: Încleştarea cu Gaddafi (Presseurop)

Share