home MASS MEDIA, POLITICA Reporters sans Frontieres vrea etichetarea media contra fake news

Reporters sans Frontieres vrea etichetarea media contra fake news

Share

Reporters sans Frontieres (RSF) a prezentat marţi un dispozitiv internaţional inedit pentru a lupta împotriva fake news. El ar putea servi ca model de referinţă pentru platformele online. Scopul este favorizarea instituţiilor media care transmit informaţii de încredere.

Aceasta printr-o etichetă care certifică respectarea normelor în materie de transparenţă şi de deontologie, conform Agerpres.

Google, 300 de milioane de euro investiţii contra fake news

Reporters sans Frontieres susţine Journalism Trust Initiative

În pregătire de aproape un an, acest sistem este numit “Journalism Trust Initiative”. Instrumentul a fost conceput de RSF împreună cu trei parteneri: AFP, Uniunea Europeană de Radio-Televiziune (UER, alianţa instituţiilor media europene publice) şi Reţeaua Mondială a Redactorilor-Şefi (Global Editors Network – GEN, din care fac parte 2.300 de membri).

Până acum, iniţiativele dezvoltate împotriva înmulţirii informaţiilor înşelătoare pe reţelele de socializare se bazau în principal pe verificarea faptelor (‘fact checking’) sau pe stabilirea de ‘liste negre’ cu site-uri sau conturi care distribuie informaţii false, a spus într-o conferinţă de presă Christophe Deloire, secretar general al Reporters sans Frontieres. Iniţative utile, însă insuficiente, în special pentru că ele intervin odată ce ‘ştirile false’ au fost deja răspândite, comentează AFP.

Un sistem de autoreglare propus de Reporters sans Frontieres

Pentru a lupta mai în avans, Reporters sans Frontieres propune instituţiilor media un sistem de autoreglare, care constă în stabilirea în comun a unor norme de referinţă, a căror respectare ar permite obţinerea unei etichete de fiabilitate, sub egida unui Comitet european de standardizare şi a unor organisme ca AFNOR din Franţa sau DIN (Institutul de normare din Germania).

Aceste norme, însoţite de indicatori, ar permite, de exemplu, măsurarea transparenţei media în privinţa acţionariatului sau finanţării, existenţa unor carte editoriale, aplicarea de principii jurnalistice în cadrul redacţiilor, capacitatea de a recunoaşte erorile şi de a le corecta.

Primele discuţii, pe 23 mai

Un grup de lucru însărcinat cu elaborarea acestor norme se va reuni pentru prima dată la 23 mai şi va derula o consultare amplă cu media, asociaţii şi sindicate ale jurnaliştilor, instanţe de autoreglare, platforme digitale, asociaţii ale consumatorilor. Lucrările sale ar urma să se încheie la mijlocul lui 2019, permiţând astfel lansarea procesului de certificare a instituţiilor media care respectă criteriile stabilite.

“Este o operă colectivă şi europeană”, însă “avem ca obiectiv să ne extindem” dincolo de Europa, a spus Deloire, care speră că la acest demers se vor asocia şi media americane.

Facebook şi Twitter ar putea folosi eticheta

Conform Reporters sans Frontieres, care nu se va ocupa nici de stabilirea normelor, nici de certificare, acest demers ar permite favorizarea acelor media care lucrează într-un mod fiabil, în special pe plan economic.

Concret, reţele de socializare ca Facebook şi Twitter şi motoarele de căutare s-ar putea folosi de această etichetă pentru a promova, prin algoritmii lor, materialele produse de media certificate. Acest lucru ar ajuta aceste media considerate de încredere să se facă remarcate în oceanul de materiale care sunt distribuite în mediul online.

Citeşte şi
Algeria: Ziarist condamnat la două luni de puşcărie pentru defăimare

Jurnalistul algerian Manseur Si Mohamed a fost închis două luni şi plăteşte 50.000 de dinari Read more

Ion Cristoiu rupe colaborarea cu epigonul său, Dan Andronic

Ion Cristoiu anunţat că nu mai scrie nimic în Evenimentul Zilei şi că rupe colaborarea Read more

Jurnaliştii băcăuani cer autorităţilor locale să dea informaţii despre pandemie

Presa locală din Bacău cere autorităților locale să comunice constant informații despre epidemia de coronavirus.„Atragem Read more

Streinu-Cercel nu a mai suportat presa jegoasă făcută de Antena 3

Doctorul Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a răbufnit, la Antena Read more

FEJ condamnă iresponsabilitatea angajatorilor ce forțează jurnaliștii să lucreze din redacții

FEJ condamnă atitudinea unor angajatori din sector care își forțează jurnaliștii să lucreze din sala Read more

Denise Rifai şi-a dat demisia de la Realitatea Plus

Denise Rifai, realizatorul emisiuni "Legile Puterii", din prime time, a anunţat, în cursul acestei zile, Read more

Maria Grapini îl jigneşte pe jurnalistul Mircea Marian

Europarlamentarul PSD Maria Grapini a postat un comentariu jignitor şi degradant la adresa jurnalistului Mircea Read more

TVR va obligată să facă publică lista colaboratorilor plătiţi cu peste 3 milioane de euro

Conducerea TVR este obligată de instanță să facă publică lista colaboratorilor pentru care a plătit Read more

Paul Stănescu a agresat o jurnalistă incomodă de la Libertatea

Un nepot al secretarului general al PSD, Paul Stănescu, este acuzat că mușamalizează neregulile de Read more

Dana Grecu (Chera) pleacă de la Antena 3. Şobolanii părăsesc corabia!

Dana Grecu, acum nume de familie Chera, una dintre vedetele Antena 3 în perioada în Read more

Share