home MASS MEDIA, POLITICA Reporters sans Frontieres vrea etichetarea media contra fake news

Reporters sans Frontieres vrea etichetarea media contra fake news

Share

Reporters sans Frontieres (RSF) a prezentat marţi un dispozitiv internaţional inedit pentru a lupta împotriva fake news. El ar putea servi ca model de referinţă pentru platformele online. Scopul este favorizarea instituţiilor media care transmit informaţii de încredere.

Aceasta printr-o etichetă care certifică respectarea normelor în materie de transparenţă şi de deontologie, conform Agerpres.

Google, 300 de milioane de euro investiţii contra fake news

Reporters sans Frontieres susţine Journalism Trust Initiative

În pregătire de aproape un an, acest sistem este numit “Journalism Trust Initiative”. Instrumentul a fost conceput de RSF împreună cu trei parteneri: AFP, Uniunea Europeană de Radio-Televiziune (UER, alianţa instituţiilor media europene publice) şi Reţeaua Mondială a Redactorilor-Şefi (Global Editors Network – GEN, din care fac parte 2.300 de membri).

Până acum, iniţiativele dezvoltate împotriva înmulţirii informaţiilor înşelătoare pe reţelele de socializare se bazau în principal pe verificarea faptelor (‘fact checking’) sau pe stabilirea de ‘liste negre’ cu site-uri sau conturi care distribuie informaţii false, a spus într-o conferinţă de presă Christophe Deloire, secretar general al Reporters sans Frontieres. Iniţative utile, însă insuficiente, în special pentru că ele intervin odată ce ‘ştirile false’ au fost deja răspândite, comentează AFP.

Un sistem de autoreglare propus de Reporters sans Frontieres

Pentru a lupta mai în avans, Reporters sans Frontieres propune instituţiilor media un sistem de autoreglare, care constă în stabilirea în comun a unor norme de referinţă, a căror respectare ar permite obţinerea unei etichete de fiabilitate, sub egida unui Comitet european de standardizare şi a unor organisme ca AFNOR din Franţa sau DIN (Institutul de normare din Germania).

Aceste norme, însoţite de indicatori, ar permite, de exemplu, măsurarea transparenţei media în privinţa acţionariatului sau finanţării, existenţa unor carte editoriale, aplicarea de principii jurnalistice în cadrul redacţiilor, capacitatea de a recunoaşte erorile şi de a le corecta.

Primele discuţii, pe 23 mai

Un grup de lucru însărcinat cu elaborarea acestor norme se va reuni pentru prima dată la 23 mai şi va derula o consultare amplă cu media, asociaţii şi sindicate ale jurnaliştilor, instanţe de autoreglare, platforme digitale, asociaţii ale consumatorilor. Lucrările sale ar urma să se încheie la mijlocul lui 2019, permiţând astfel lansarea procesului de certificare a instituţiilor media care respectă criteriile stabilite.

“Este o operă colectivă şi europeană”, însă “avem ca obiectiv să ne extindem” dincolo de Europa, a spus Deloire, care speră că la acest demers se vor asocia şi media americane.

Facebook şi Twitter ar putea folosi eticheta

Conform Reporters sans Frontieres, care nu se va ocupa nici de stabilirea normelor, nici de certificare, acest demers ar permite favorizarea acelor media care lucrează într-un mod fiabil, în special pe plan economic.

Concret, reţele de socializare ca Facebook şi Twitter şi motoarele de căutare s-ar putea folosi de această etichetă pentru a promova, prin algoritmii lor, materialele produse de media certificate. Acest lucru ar ajuta aceste media considerate de încredere să se facă remarcate în oceanul de materiale care sunt distribuite în mediul online.

Citeşte şi
Jurnalistul algerian Manseur Si Mohamed a fost închis două luni şi plăteşte 50.000 de dinari
Conducerea TVR continuă seria diversiunilor menite să denigreze credibilitatea MediaSind TVR, răspândind printre angajați informații
Unul dintre cei mai vechi oameni din echipa Digi24 părăsește postul de știri. După șapte
Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB
Jurnalistul rus de investigaţii Ivan Golunov a fost inculpat pentru tentativă de traficare a unei
Atelierul face parte dintr-un proiect care urmărește să sprijine jurnaliștii aflați în dificultate, folosind o
De ziua libertăţii de exprimare, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind cere clasei poilitice să trateze
Postul de televiziune Realitatea TV va avea emisia suspendată joi, 17 ianuarie, pentru 10 minute,
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a declarat că va propune modificarea legislației, astfel încât jurnaliștii care
După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018.
Share