home CORUPTIE, POLITICA Renate Weber, bioterorism cu pretexte constituţionale

Renate Weber, bioterorism cu pretexte constituţionale

Share

Renate Weber, avocatul poporului, a anunțat că a atacat la Curtea Constituţională două articole din Legea carantinei, referitoare la izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă, atașată unității sanitare.

“Soluția legislativă referitoare [la] izolarea într-o unitate sanitară sau la [o] locație alternativă, atașată unității sanitare, este constituțională, prin raportare la considerentele Deciziei 458/2020, numai în măsura în care acest tip de izolare se impune ca măsură de ultim resort, după ce toate celelate măsuri, de o severitate mai scăzută, au fost epuizate”, spune Weber.

“(…) ținând seama de natura restrictivă de libertate a măsurii izolării în unitatea sanitară sau locația atașată, legiuitorul ar fi trebuit să reglementeze proceduri și garanții pentru toate părțile implicate, menite să imprime un caracter previzibil legii (…)”

, spune Renate Weber.

Cu alte cuvinte, ca şi Daniel Zamfir în domeniul creditării, Renate Weber vrea să reglementeze imprevizibilitatea unei boli, ceea ce este absurd. Dacă boala este imprevizibilă, sistemul de Sănătate trebuie să se adapteze şi să reacţioneze la aceasta, nu să mediteze asupra respectării libertăţii bolnavilor, simptomatici sau nu.

Aşadar, primul scop al acestei doamne este să ajute pandemia să se răspândească, printr-o eventuală decizie favorabilă dată de CCR.

Renate Weber mai sesizează CCR și pentru prevederile privind detașarea, care ar lăsa loc „arbitrariului în raporturile de muncă ale personalului medical, paramedical și auxiliar specializat din sistemul public”, dar și că „nu prevăd modalități concrete de încetare a detașării dispuse și nici nu prevăd garanții exprese față de prelungirea sine die a acestei detașări, prin acte succesive dispuse pe maximum 30 de zile”.

Weber se prevalează de faptul că “legislația trebuie să fie predictibilă și să asigure echilibrul între drepturile angajaților și interesul public vizat”.

Cu alte cuvinte, cealaltă cale de atac, pentru majorarea efectelor pandemiei în România, este ca în anumite zone suprasolicitate de numărul mare de infectaţi trataţi să nu mai existe personal medical suficient pentru tratarea acestora şi sistemul medical să intre în colaps.

Ceea ce face Renate Weber este, după câte ştim în prezent că se petrece în acest moment, la nivel global, fără precedent. Efectiv nu mai cunosc un stat în lumea în care un ombudsman îşi permite să facă aşa ceva.

Efectele acţiunii sale, dacă CCR acţionează în vena sesizării, ar fi devastatoare. Ele ar revitaliza căile pe care România a ajuns în fruntea statelor UE, la capitolul numărului de infectări cu noul coronavirus.

În cazul în care infectatul este izolat “într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare”, acesta va începe iar să umble pe străzi, printre oamenii sănătoşi, infectându-i, punându-le viaţa în pericol.

Aş întreba-o pe Renate Weber: “Nu-i aşa că, atunci când aţi fost operată de apendice, aţi plecat din operaţie cu capetele aţei proaspăt cusute în gură, ca să nu desfacă cusătura făcută de chirurg, în numele drepturilor şi libertăţilor dumneavoastră?”.

Să luăm acest bolnav de guturai. Un simplu guturai, nu o răceală, nici o gripă, darmite un coronavirus. Un simplu guturai, nimic mai mult. Doctorul îi recomandă pacientului să nu iasă zece zile din casă, să nu bea apă rece, ci la temperatura camerei, să ia două aspirine pe zi, odată la 12 ore.

Ce face bolnavul? În numele drepturilor şi libertăţilor sale, iese pe stradă, în frig, mănâncă îngheţată şi refuză tratamentul? Nu, respectă cu sfinţenie regulile stabilite de medic.

Acţiunea lui Renate Weber este o formă de bioterorism bazată pe pretexte constituţionale care nu se susţin, iar aceia care susţin ceea ce face ea sunt complicii ei. Nu mă interesează, atunci când afirm aceste lucruri, aspectele legale, ci numai cele umane şi morale.

Este treaba procurorilor să se ocupe de restul.

Share