Renate Weber, Avocatul Poporului, îl verifică pe Klaus Iohannis

Share

Avocatul Poporului (AP) Renate Weber anunţă că, înainte ca Iohannis să dea publicităţii deceretul de prelungire a stării de urgenţă, că „va urmări ca orice restrângere a exerciţiului unor drepturi sau libertăţi să se facă strict în conformitate cu legile”.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

AP susţine că a primit petiţii prin care i se solicită să ceară ca, odată cu emiterea noului decret privind prelungirea stării de urgenţă, să se includă şi alte drepturi în categoria celor restricţionate.

„Avocatul Poporului a primit, în ultima vreme, mai multe petiţii prin care se solicita instituţiei să ceară Preşedintelui României că, odată cu emiterea noului Decret privind prelungirea stării de urgenţă, să includă şi alte drepturi în categoria celor restricţionate. Avocatul Poporului precizează că solicitările sus-menţionate intra în contradicţie cu mandatul său constituţional de garant al drepturilor şi libertăţilor şi nu va cere restrângerea acestora. Avocatul Poporului va urmări ca orice restrângere a exerciţiului unor drepturi sau libertăţi să se facă strict în conformitate cu prevederile art. 53, art. 11 şi art. 20 privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, relaţii internaţionale şi dreptul internaţional şi dreptul intern”, potrivit unui comunicat al AP, transmis, luni.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat pe 6 aprilie că „va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă”.

Klaus Iohannis a avut la Cotroceni o şedinţă de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, cu premierul Ludovic Orban şi mai mulţi membri ai Guvernului.

„Trăgând linie şi adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. În acest fel, am solicitat Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret. În cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului şi la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile”, a afirmat şeful statului la acea dată.

Share