Răzvan Savaliuc (LuJu) cere ca Raed Arafat să fie dat afară

Share

Luju.ro continuă cu prostiile şi cucurile. Site-ul lui Răzvan Savaliuc, un invitat obişnuit al televiziunii Antena 3, îi cere premierului Orban să îl demită pe Raed Arafat din Guvern.

De ce aşa? Pentru că ar fi făcut declaraţii specifice „unor ţări dictatoriale sau care nu au nici o legătură cu democraţia”. Până acum, trustul lui Voiculescu l-a susţinut pe Raed Arafat.

„ROMÂNIA NU E PALESTINA – Raed Arafat trebuie dat afară de urgenţă. Arafat transforma drepturile romanilor în lux”, titrează LuJu.

Site-ul este scandalizat pentru că Raed Arafat a făcut o „declaraţie de-a dreptul revoltătoare, specifică unor ţări dictatoriale sau care nu au nicio legătură cu democraţia”. Iată declaraţiile făcute de medicul Raed Arafat, joi, 8 iulie 2020, care l-au enervat pe Răzvan Savaliuc:

“Toţi apreciem libertăţile noastre şi libertăţile care ne oferă o democraţie, dar este o limită. Această limită este când dreptul meu deja afectează drepturile celorlalţi din jurul meu şi, fără voia lor şi fără chiar cunoştinţă, pentru că e pot să treacă pe lângă tine, tu eşti un asimptomatic care nu vrea să stea în autoizolare, pleacă din spital, nimeni nu poate să te urmărească, sau eşti simptomatic, strănuţi, tuşeşti, dar te simţi bine.

Există şi această formă. Te duci acasă la familia ta. Tu spui că te izolezi, eşti cu familia, strănuţi, tuşeşti, după care familia ta merge şi lucrează, merge la lucru, copilul merge şi se joacă cu copiii vecinilor şi aşa mai departe.

Această boală se răspândeşte. Aici deja nu mai putem vorbi de libertate individuală. Există totuşi libertatea populaţiei şi a oamenilor care nu vor să se infecteze.

(…)

Problema e că noi am luat măsuri de relaxare care s-au ţinut cu excepţia ultimelor, dar pentru relaxare trebuia să existe măsuri compensatorii, măsurile compensatorii sunt în responsabilitatea individului – portul măştilor, spălatul pe mâini, fără zone aglomerate, să eviţi anumite comportamente care altădată erau normale, dar acum trebuie să ai grijă la ele.

Ce s-a întâmplat în ultima perioadă e intensificarea campaniilor negationiste care spun că virusul nu există sau care folosesc ideea libertăţii individuale, cum că orice om are dreptul să refuze să respecte regulile. Aceste campanii au avut un efect, fiind destinate unei categorii de oameni. Fiecare campanie a avut efecte asupra unei categorii de oameni.

Lăsăm foarte mulţi oameni să rămână liberi să circule şi să facă orice, nu se poate impune măsură izolării sau carantinarii. Sunt oameni care au plecat din spital fiind simptomatici sau au refuzat internarea, nimeni nu ştie în comunitate cum se comportă, această situaţie agravează acum situaţia generală, ceea ce poate duce la o creştere mai mare a cazurilor

Avem nevoie de o legislaţie clară pe carantina, izolare, luarea deciziilor, altfel instrumentele pe care putem interveni sunt mai puţine, suntem vulnerabili pe decizii, iar acestea devin uşor contestabile. E nevoie de lege care să ne permită să luăm măsuri cum sunt în toată lumea.

Trebuie să fie măsură izolării, a carantinarii, nu putem vorbi doar de libertatea individului, trebuie să vorbim şi de drepturile celor din jurul lui. Nu poate nimeni să spună: dreptul meu e să fac ce vreau, ştiu că sunt infectat dar nu mă interesează.

Trebuie găsite mijloace prin care să putem să izolăm, să carantinam o persoană din punct de vedere medical până când e sigură pentru comunitate şi poate să se întoarcă în comunitate sau în izolare la domiciliu”.

Share