Razboiul din Libia, pe ultima turnanta

Share

In urma cu doua zile, cand a inceput agresiunea SUA, Marii Britanii si Frantei asupra regimului lui Moammar al-Ghaddafi, mi-am spus (insa am evitat sa o si scriu) ca regimul dictatorului nord-african nu va mai rezista mai mult de 48 de ore.

foto: Sydney Morning HeraldNext stop, Tripoli, as bombs boost Libyan rebels

fotoinfo:Another round of attacks late on Sunday by a coalition of British, French and US forces hit a number of Libyan army positions in the east, destroying dozens of armoured vehicles near Benghazi and leaving a field of burned wreckage along the coastal road into the city

Iata ca m-am inselat, insa nu cu mult: deja acesta se afla in mare dificultate si se pare ca Ghaddafi se apara din propriul sau barlog, din Tripoli, tragand chiar asupra orasului, care se pare ca s-a revoltat contra sa.

Trombon pe Twitter: “I-au omorat baiatul lui Gaddafi! Asa au procedat si cu Saddam. I-au omorat unul din copii mai intai.”

Planul aliatilor pare a fi extrem de bine pus la punct si se bazeaza pe aportul unei tehnologii militare superioare pe toate planurile: principala arma a lui Ghaddafi – atacurile aeriene asupra comunitatilor rebele, a fost interzisa prin Rezolutia ONU nr. 1973.

Ghaddafi a reactionat, anuntand imediat incetarea focului si aproape imediat (dublu limbaj tipic) atacand Benghazi, Misrata si celelalte orase rebele. Imediat a fost pus la sol de catre fortele aliate, ce detin o tehnologie fata de care MIG-urile 23 cu geometrie variabila pe care le trimite in lupta regimul de la Tripoli par machete de carton si plastilina, fata de niste nave spatiale de generatie Star Trek.

What is Obama’s endgame in Libya (CNNInternational)

Acum s-a trecut la faza urmatoare: libienii au prins curaj si se revolta contra liderului-dictator chiar in fieful acestuia. Ghaddafi nu mai reuseste sa puna in pericol centrele de putere ale rebelilor, in orice caz nu cum o facea inainte de interventia aliata.

Il vad pe Dinu Patriciu spunand pe Realitatea TV ca in Libia este un conflict intre triburi, nu unul ideologic. Este o doza oarecare de aroganta in spusele sale, dar si o simplificare a realitatii, care e ceva mai complicata.

Libyan rebellion reveals chaos of civilians at war (The Guardian)

In primul rand, Patriciu vorbeste despre un “conflict intre triburi”, ca si cum s-ar referi la niste salbatici dezbracati pana la brau, cu sagetile agitate deasupra capului in semn de razboi.

Realitatea este ca avem de-a face cu un conflict intre triburile apropiate de Ghaddafi si celelalte secte islamice libiene, peste care se suprapune un razboi religios intre asa-numitul “socialism islamic” al lui Ghaddafi, care pare a fi ajuns la sfarsit de ciclu istoric si ceva asemanator coalitiei anti-Mubarak din Egipt, insa in care gruparile sunnite (sunnitii sunt majoritate covarsitoare in Libia) sunt foarte prestante si mult mai agresive.

Buoyed by international strikes, Libya rebels go on the offensive (Ha’aretz)

Peste acest dublu context tribalo-religios-doctrinar local se suprapune “palaria” de control occidental militar aliat, prin care principalele puteri implicate, carora se pare ca li s-au adaugat Danemarca si Italia, incearca sa mentina evolutia politica spre un regim prietenos lumii occidentala, pentru a putea avea acces la resursele petroliere generoase din Libia.

Trebuie sa intelegem ca, dincolo de cantitatile importante de titei extrase din campurile petrolifere libiene, marele atu al statului nord-african este calitatea acestui petrol, asa-numitul light-crude, fara sulf, extrem de avantajos la procesare, pentru ca nu necesita desulfurarea, care ridica pretul, cum stau lucrurile cu mult mai vastele pungi petroliere din Bazinul Caspic.

Little sign at Libya front of rebel-West contact (Reuters)

Revenind, din punctul de vedere al fortelor aliate occidentale, sunt mult mai periculoase pentru stabilitatea Mediteranei si a lumii de tip occidental miscarile sunnite libiene in general – despre care nimeni nu stie spre ce se indreapta, dincolo de discursurile unor avocati cosmopoliti din Benghazi, decat Fratii Musulmani din Egipt.

Aceasta in pofida faptului ca Statele Unite au anuntat de mai mult timp, prin interfata sa de analiza militar-strategica Stratfor, ca nu este interesata in primul rand de ceea ce se petrece in Libia, ci de ce se intampla si cum se desfasoara lucrurile in Bahrein, unde influenta Iranului este directa.

Libya: rebels push on to the disputed town of Ajdabiya (Telegraph.co.uk)

Aici persii incearca direct sa il dea jos pur si simplu pe omul americanilor, impus pe filiera saudita si sa puna in loc un regim integrist, pe cand in Libia lucrurile sunt mai amestecate.

Eu cred ca Ghaddafi mai are putin si va ceda si ca, daca nu o face, o va termina cu capul in varf de bat, ori in streang, precum Saddam Hussein.

Share