Adrian Severin. O deziluzie

Share

Prin anii ’90, cand vorbeam cu cineva despre Adrian Severin, nici nu-i spuneam pe nume, ci il numeam, mai curand descriptiv, omul care spune “mama are mere” in 250 de cuvinte.

foto: Cancan
fotoinfo: Adrian Severin sustine ca a slabit facand sport. Eu cred ca nu vrea sa recunoasca faptul ca a avut o chestie la nivel psihologic, adica omul a inceput sa slabeasca din momentul in care si-a dat seama treptat ca apa, pentru ca are de doua ori mai mult hidrogen decat oxigen, nu este deloc asa de grasa cum pare

Severin avea un mod al sau inconfundabil de a te acoperi eficace cu vorbe (aparent foarte expresive), atunci cand ii puneai o intrebare incomoda, atenuand mult mai elegant decat Ion Iliescu intentiile jurnalistice ale cate unui tip incomod.

Ulterior, am fost in Austria, in anul 1998, de unde mi-am cumparat un uscator de par marca Severin. Foarte bun. Rabbit rullez! Alb cu albastru! Probabil ca acum se gaseste asa-ceva in orice magazin, dar atunci era eveniment.

In prezent, din respectul pe care il mai aveam pentru politicianul internationalist Adrian Severin (care se mira acum cativa ani, el, cetateanul Universului, al Galaxiei Calea Lactee, in “Ziua” lui Sorin Rosca Stanescu, ca cum pot fi astia, albanezii, asa patrioti si ce i-o apuca pe ei dragostea de tara) a mai ramas un varf de gamalie. Au poate nici acela, pe cand pentru uscatorul meu de par am tot respectul. Ca si pentru firma care l-a facut.

Eurodeputatul austriac Ernst Strasser, fost ministru de Interne la Viena, a avut onoarea sa-si prezinte demisia din Parlamentul European si sa se retraga din politica inca din primul moment.

Eurodeputatul sloven Zoran Thaler, fost adjunct al ministrului de Externe de la Ljubljana, si-a prezent si el demisia. A avut si el onoare, una tipica Sloveniei, aflata sub o puternica influenta teutona.

Eurodeputatul roman Adrian Severin, fost ministru de Externe la Bucuresti, nu are onoare. Este protagonistul unui caz de coruptie inacceptabil, chiar daca el este de cu totul alta parere.

In schimb, s-a autosuspendat eroic din PSD, dar asa, din prea multa onoare, ca sa lase anchetele in curs, a DNA, a OLAF, de exemplu, sa se desfasoare si acestea sa nu impieteze onorabilului partid.

Acest om face parte din grupul de indivizi plutind in Stratus care nu isi inteleg menirea, rolul, obligatiile si indatoririle si se comporta de parca ar fi sultanul nu-stiu-carui stat liliputan petrolier din Orient, care se trezeste dimineata si infaptuieste pana seara ce a visat, luand si spaga, impreuna cu toti emirii sai onorabili.

Acest om si-a permis ieri, pe Realitatea TV, la Miruna Munteanu in emisiune (care nu a avut, evident, nici o replica), sa afirme ca Sunday Times este ziar de scandal, ca sa explice cat de moral este el, contrapus cu ticalosii de presari, mama lor de nenorociti!

Ca, daca ai fi tu ministru in Cabinetul lui Nastasensohn, la Londra, ce lege a presei ai baga tu in Britania! Ca afirmatiile lui Severin sunt niste tampenii este superfluu, totusi simt nevoia sa completez: in 1998 am facut din Anglia o corespondenta, folosind ca sursa Sunday Times, despre cota pe care o are la bursa societatea ce reprezenta forma de agregare juridica a grupului pop-rock Oasis. Tipic articolelor de scandal.

Sunday Times este o publicatie sobra, consistenta: saptamanalul de analize si sinteze, anchete, investigatii si materiale de reflectie intelectuala editat in fiecare duminica de cotidianul respectabil The Times. Nu are absolut nici un fel de legatura cu presa de scandal.

Spre deosebire de Adrian Severin, care are legatura cu scandalul insusi. De exemplu, pe la inceputul anilor ’90 acest tip mai curand smecher decat extrem de cult se razboia cu formula apei.

Din pacate, despre scandalul nenorocitului de hidrogen care indrazneste sa stationeze ca nesimtitul in apa, in cantitati de doua ori mai mari decat oxigenul, nu exista citate directe pe Internet, adica fix declaratia epocala a ipochimenului nu poate fi redata cuvant cu cuvant.

Ulterior, in timpul guvernarii CDR – USD – UDMR, acelasi Adrian Severin, pe atunci ministru de Externe, a lansat o alta paracopitrolă, conform careia s-ar afla in posesia unei liste cu spionii din presa. O lista pe care nu a facut-o niciodata publica.

Acum probabil ca are ocazia sa nu mai fie el persoana publica. Poate ca, in curand, cele mai percutante aparitii publice ale sale vor avea loc la Institutul de Studii Social-Democrate “Ovidiu Sincai”, nu ca acesta care, alaturi de Ion Aurel Stoica, a fost unul dintre putinii fesenisti de varf demni de tot respectul, ar merita sa se tot vanzoleasca, rasucindu-se-n mormant de cati pancropiteci ii trimit numele in pustie in toti acesti ani, prin insusi faptul ca se dau ceea ce  nu sunt: social-democrati.

Share