De ce vrea Raluca Prună să o schimbe pe Codruţa Kovesi

Share

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a dat de înţeles că nu o va propune pe Laura Codruţa Kovesi pentru un nou mandat la DNA. Într-un interviu, Prună a explicat lucrurile într-o manieră directă, pe care o vom detalia, cu comentarii, mai jos.

Ar fi neserios din partea mea să mă lansez în speculații cu privire la prelungirea sau nu a unor mandate. Apoi exact asta face.

Sigur, ca principiu, am spus că legea dă posibilitatea reînvestirii unei persoane, însă iarăși cred că societatea românească este, la acest moment, destul de antagonică și cred că o procedură – vorbesc ca principiu – de reînvestire a unei persoane care a făcut dovada unei bune administrări, dovada de integritate și profesionalism, ar expune acea persoană criticii unei părți din societate. Adică: dacă o persoană a fost bun manager, integru, bun profesionist, partea din societate afectată o critică şi persoana trebuie schimbată.

Eu înțeleg din motive de transparență să fac publice criteriile de profesionalism, integritate, performanță, astfel încât să fiu împăcată cu propunerile pe care le pun pe masa CSM-ului și, finalmente, pe masa președintelui. Adică: în locul persoanei care a provocat adversitatea celor corupţi, voi propune o altă persoană de aceeaşi factură.

Nu voi face o procedură complicată, pentru că la aceste funcții de conducere în parchete nu vorbim de concursuri. Întrebare: Raluca Prună va propune cu adevărat o persoană de aceeaşi factură cu Kovesi la DNA? Prună va propune o persoană de aceeaşi factură cu Tiberiu Niţu la Parchetul General, sau una aleasă pe criterii de competenţă veritabilă? Ne întrebăm aceasta pentru c[ Niţu, la rândul său, a provocat conflicte şi aversiunea unei părţi a societăţii. Cealaltă parte.

Am obligația morală, și am să fac asta, să merg personal în țară, la curțile de apel și la parchetele de pe lângă curtea de apel, să-i încurajez pe cei integri și foarte buni să-și depună candidatura. Adică: voi face campanie în teritoriu să îşi depună candidatura oameni de calitate.

Discursul Ralucăi Prună este contradictoriu şi creează confuzie, încât nu mai ştii ce vrea şi de ce parte este. Vrea ea justiţie independentă sau nu? Face Prună o diversiune? Dacă da, pentru ce interese?

Finalmente, problema e pune foarte simplu şi direct: doamna Prună, eşti de partea noastră, care vrem binele ţării, sau de partea lor, care vor să facă netrebnicii în continuare?

Share