home EVENIMENT, POLITICA Rafila despre Vosganian: „Afirmaţiile lui nu pot fi luate în considerare!”

Rafila despre Vosganian: „Afirmaţiile lui nu pot fi luate în considerare!”

Share

Declaraţiile lui Varujan Vosganian, cu virusul este un ghiaur vlăguit, sunt ironizate de Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Romane de Microbiologie.

„Eu aş întreba care este unitatea de măsură a vlăguirii sau a puterii virusului”, s pus Rafila. Răspunsul StareaPresei.ro este: vlagometrul, un aparat de măsură aflat în capul lui Vosga.

“Când faci o astfel de afirmaţie”, mai spune microbiologul, “înseamnă că ai măsurat capacitatea patogenă a unui virus – se numeşte virulenţă, apropo de chestiunea asta – şi ai constatat printr-un studiu, printr-o cercetare, că lucrurile au evoluat în sensul reducerii transmiterii virusului, apariţiei de infecţii mult mai uşoare şi dispariţiei deceselor. Or, o astfel de afirmaţie, doar pe baza unei investigaţii de moment, nu cred că poate fi luată în considerare nici din punct de vedere medical, nici din punct de vedere general, pentru că nu se bazează pe nimic”, a spus Rafila.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a lansat o sumedenie de afirmaţii halucinante despre epidemia de coronavirus, susţinând printre altele că virusul e mai vlăguit şi că asimptomaticii nu transmit virusul.

„În primul rând, cred că ar trebui, totuşi, epidemiologii să ne explice ce se întâmplă. E simplu să dai vina pe populaţie. Dar eu nu cred că românii se comportă cu totul altfel decât se comportă italienii, francezii, spaniolii, mai ales că în ţările alea au fost şi mişcări de protest.

Nu cred că plajele româneşti arata altfel decât plajele din Grecia, unde avem sub 30 de cazuri pe zi şi un singur deces în ultima săptămână. Mie mi se pare că e o soluţie confortabilă să dai vina pe romani. Eu cred că romanii au fost destul de disciplinaţi în starea de urgenţă şi-n starea de alertă.

Adică în România n-au fost proteste publice, n-au fost îndemnuri la rezistenţă civică şi nu ştiu să existe vreun parlamentar care să îndemne la încălcarea legii. Cred că focarele din spitale şi din căminele de bătrâni nu au fost corect stăpânite şi poate că asta este unul din argumente.

Dincolo de asta, trebuie să vedem cum evoluează. Nu ştiu, eu îmi păstrez speranţa că au fost ultimele zvâcniri ale ghiaurului, cum se spunea în filmul Mihai Viteazu”, a declarat Vosganian.

„În plus, unii au sentimentul, privind în jur şi nevăzând efectele virusului şi aerul care are zimţi, că totul e o fantasmagorie la televizor. Nu este. Sunt cazuri reale, sunt oameni care suferă din asta, dar, după opinia mea, este disproporţionată descrierea virusului. Virusul, după opinia mea, nu are o capacitate atât de puternică de răspândire, ca dovadă că cea mai mare parte a celor infectaţi sunt asimptomatici.

Observaţi că la 555 de cazuri avem aproape acelaşi număr la ATI, a crescut numai cu şase persoane, deci e limpede că virusul e mai vlăguit, dincolo de faptul că cei testaţi sunt mai mulţi şi apar mai multe teste pozitive”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al ALDE.

Share