home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE JURNALISTI Radio România scoate un jurnalist de pe post, acestuia i se face rău şi…

Radio România scoate un jurnalist de pe post, acestuia i se face rău şi…

Share

Radio România a scos un jurnalist excelent de radio, pe Dana Costea Dumaşcu, una dintre vocile remarcabile din RRA, de pe post.

Motivaţia – politică. Intonaţia ei atunci când citea ştirile era deranjantă politic faţă de unii lideri ai coaliţiei de guvernare. Anunţată că e scoasă de pe post cu un minut înainte să intre în emisie, Costea Dumaşcu a suferit o cădere.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

A început să se simtă rău şi a fost nevoie să fie chemată Salvarea. Citea “știrile într-o manieră care nu place PSD”, măi nene!

Incidentul a avut loc pe 24 aprilie, informeaza Grupul pentru Libertatea de Exprimare in SRR (GPLER). Mai jos, comunicatul GPLER:

„Ambulanta la Radio Romania, redactor alungat de pe post, inainte de emisie. Cenzura continua.

Dana Costea Dumascu, o vedeta a Radio Romania este o noua victima a cenzurii PSD iste. Un fapt, fara precedent, s-a intamplat in seara de 24 aprilie 2019, cand Nicu Popescu, redactor-sef, fara concurs, acuzat de cenzura si tinut pe delegatie de conducerea PSD a Radioului, a sunat-o pe Dana Costea Dumascu, inainte cu cateva minute de intrarea in emisie. Nicu Popescu a anuntat-o ca nu va mai intra pe post. Pretextul invocat a fost o serie de asa-zise sesizari de la ascultatori si colegi, pe care, insa, a refuzat sa le arate.

Somat de cunoscuta realizatoare, Dana Costea Dumascu sa argumenteze in scris demersul, Popescu s-a enervat si a scapat adevaratul motiv: Dana Costea Dumascu citeste pe post stirile intr-o maniera care nu place PSD, in sensul ca accentueaza anumite cuvinte sensibile, nume de lideri politici sau propune stiri tabu pentru Radio Romania Actualitati (aprobarea Codurilor Penale, criticile sefului statului si ale opozitiei).

Amintim ca Nicu Popescu a fost acuzat de cenzura impreuna cu managerul Dan Preda si in urma cu o luna a fost audiat in Comisia de Cultura a Parlamentului Romaniei. In 2004,acelasi personaj a fost acuzat de cenzura in favoarea PSD, in urma unei anchete a Parlamentului si demis impreuna cu conducerea PSD a vremii. Acum 3 ani a picat un concurs pentru postul pe care il ocupa, insa, presedintele PSD al Radio Romania, Georgica Severin, l-a numit pe delegatie, fara examen. Nicu Popescu ocupa aceasta functie pe delegatie de multi ani, incalcand legislatia.

Revoltator este faptul ca producatoarea Mihaela Dumitrescu (promovata de conducerea politizata a institutiei in aceasta functie si in Consiliul De Onoare) a refuzat sa-si sprijine colega si a executat ordinele redactorului-sef, fara concurs, Nicu Popescu.

Realizatoarei Dana Costea Dumascu i s-a facut rau si a chemat Ambulanta care a constatat pericolul iminent in care se afla jurnalista, hipertensiune si extrasistole, vezi documente si fotografii.

Dana Costea Dumascu este jurnalist la Radio Romania din anii 90, timp in care a fost reporter, realizator de emisiuni, corespondent de razboi, trimis special in zone de conflict, redactor de stiri, realizator prezentator, fiind o voce cunoscuta publicului romanesc. In repetate randuri ea a fost evaluata si a trecut testele profesionale de voce (bazate pe expertiza radiogenica si chestionare din partea publicului) fiind de cele putin 15 ani voce de linie la Radiojurnal (realizator prezentator la cele mai importante radiojurnale ale zilei)

Solicitam Presedintelui Klaus Iohanni, Parlamentului Romaniei, organizatiilor profesionale de jurnalisti din Romania si internationale, sa intervina urgent pentru ca asemenea situatii revoltatoare si hartuiri sa nu se mai intample.”

Share