home ECONOMIE PwC: Capitalul uman, cel mai rentabil din Europa in Romania

PwC: Capitalul uman, cel mai rentabil din Europa in Romania

Share

Daca nu ar fi vorba un studiu despre PriceWaterhouseCoopers, mi s-ar putea spune ca sunt bolnav de conspirativita. Asa, nu mai poate fi vorba despre aceasta. Dincolo de interpretarea lui Ilie Serbanescu, a mea suna astfel: de ce mai aveau nevoie sa ne mai si flexibilizeze, chiar daca sunt cei mai flexibili? Probabil pentru ca sindical nu suntem organizati si atunci se poate.

Un fascinant studiu a întocmit şi pu­blicat recent reprezentanţa din România a marii companii de audit şi consultanţă PricewatershouseCoopers (PwC). Studiul ajunge la concluzia că “rentabilitatea capitalului uman” în România este cea mai mare din Eu­ropa.

foto: OpenLimit

Concret, este vorba de profi­tul brut generat de fiecare salariat pentru fiecare unitate monetară (euro, dolar sau leu) plătită de angaja­tor ca remuneraţie. În cifre este vorba de faptul că fiecare salariat român aduce companiei în medie 5.900 de euro pe an, faţă de 5.200 de euro cât reprezintă profitul mediu anual adus de un salariat vest-european.

Şi pentru că, prin aceste precizări, nu se poate cădea în eroare, putem afirma fără ezitare că, dacă vreun marxist de dinaintea sau unul rămas după căderea comunismului în Estul Europei ar vedea studiul, ar spune fără echivoc că “exploatarea omului de către om” în România este cea mai cruntă din toată Europa.

Lucru despre care – indiferent dacă îl numim exploatarea omului de către om sau “rentabilitatea capitalului uman” – ştia oricine şi fără acest studiu, căci era resimţit serios de noi toţi care n-am plecat din România! Cinste PwC că l-a dezvăluit şi cuantificat.

Marxismul ar trebui să-i ridice PwC o statuie înainte sau după ce capitalismul îi va săpa vreo groapă! Criza a mărit semnificativ “rentabilitatea capitalului uman” în România. Potrivit studiului menţionat, aceasta a crescut în numai doi ani cu aproape 20%.

Nici nu-i de mirare, pentru că – precum în România nicăieri în altă parte în Europa! – disponibilizări masive de forţă de muncă au fost combinate cu şi mai substanţiale scăderi de salarii. Ponderea costurilor cu forţa de muncă în costurile totale ale unei firme au coborât în medie sub 10% faţă de 13% înaintea crizei.

În Europa Occidentalaciteste tot pe Jurnalul.ro

Share