Putin a comandat asasinarea disidentului Litvinenko VIDEO

Share

Putin a comandat asasinarea fostului agent KGB Alexandr Litvinenko  în Marea Britanie, în anul 2006, cu o doză mortală de poloniu 200 radioactiv, anunţă The Daily Mirror. Jurnalistul britanic Allan S. Cowell a scris despre asta încă din anul 2008, în cartea The Terminal Spy: A True Story of Espionage, Betrayal and Murder.

Litvinenko era un fost ofiţer KGB, care a defectat în Occident şi a început să dezvăluie public crimele lui Putin şi pericolul pe care îl reprezenta acesta pentru lumea Occidentală.

Alexandr Litvinenko a murit, după cei-a fost administrată o doză mortală de material radioactiv, la trei săptămâni după ce a băut un ceai radioactiv în Pine Bar, un bar cu specific asiatic din Hotelul Millenium din Londra.

Disidentul s-a întâlnit cu doi agenţi ai lui Putin, Dmitri Kovtun şi Andrei Lugovoi, în barul din hotelul londonez, după ce aceştia l-au convins printr-un intermediat că au informaţii importante despre regimul lui Vladimir Putin.

Litvinenko s-a dus la toaletă, imediat după ce a ocupat o masă în Pine Bar împreună cu cei Lugovoi şi Kovtun, probabil dirijaţi de FSB, cu aprobarea lui Putin. În lipsa acestuia, în cafeaua omului a fost spray-ată o doză letală de poloniu 200.

Când a venit de la toaletă, Litvinenko a băut cafeaua, a stat de vorbă cu cei doi, a ajuns acasă şi au început simptomele. Trei săptămâni mai târziu, a murit.

Norocul anchetatorilor britanici a fost că, înainte ca Litvinenko să moară, au descoperit că este otrăvit cu poloniu radioactiv şi astfel au descoperit un complot întreg.

Doza de poloniu fusese adusă din Rusia. Trasabilitatea ei se întindea până la nişte laboratoare secrete de aici.

Autorităţile britanice au cerut Rusiei, începând de atunci şi până în prezent, predarea lui Lugovoi şi Kovtun pentru a fi anchetaţi şi judecaţi în Marea Britanie. Putin s-a opus constant.

Fost bodyguard KGB Andrei Lugovoi este în prezent un om de afaceri şi deputat putinist în Duma de Stat a Rusiei.

Dmitri Kovtun, fost agent KGB, este în prezent un om de afaceri al regimului Putin. Niciunul dintre cei doi şi nici cel care i-a comandat nu au fost încă judecaţi pentru faptele lor. Se ascund în Rusia, pe care unul chiar o conduce.

Share