PSD începe să se afunde în criză, schimbări de conducere succesive

Share

În PSD încep să aibă loc mişcări centrifuge de lideri. Sunt unii lideri locali care tind să preia din puterea centrală a fostului lider local Liviu Dragnea, devenit despot naţional de partid. Sunt alţi lideri centrali care dau impresia că intră pe turnantă, pe centrifugă, fiind aruncaţi din fruntea partidului.

FSN / FDSN / PDSR / PSD cât a guvernat în ultimii 25 de ani?

Precum Codrin Ştefănescu sau Nicu Bădălău. Mişcările sunt tipice pentru ceea ce se petrece cu partidele aflate în criză. Atunci, conducerea se schimbă cu repeziciune. Nisipurile mişcătoare apar unde nu te aştepţi, făcând să se afunde diferite porţiuni ale lideratului de partid.

În prezent, mişcările par să fie menite să conserve puterea liderului naţional Liviu Dragnea. Actualii lideri naţionali, colocatari cu Dragnea, se revoltă. Atunci, Daddy încearcă să monteze în ocul lor alţi lideri, cărora să le ofere funcţii, câştigându-le astfel fidelitatea.

Mutări toxice pentru Dragnea. PSD intră în tremoluri

Dar, în perspectivă de timp medie, această mutare ar putea să-i fie fatală. Cel puţin o parte dintre cei ce ar fi nou aduşi la centru acum au avut sau au o relaţie dificiă cu Dragnea. Sunt încă negocieri în desfășurare, și nu unele ușoare. Așa că în unele cazuri nu s-au hotărât noii vicepreședinți. Iată numele vehiculate despre care a aflat Digi24:

Regiunea Sud Est – Marian Oprişan (excentric)

Muntenia – Rovana Plumb şi Ciprian Pandea (fideli Dragea)

Bucureşti – Gabriela Firea şi Robert Negoiţă (excentrici)

Transilvania – Centru – Roxana Mânzatu şi Bogdan Trif (indecişi)

Regiunea de Nord Vest – Gabriel Zetea şi Doina Pană (indecişi)

Regiunea de Nord Est – Doina Elena Federovici (indecis)

Regiunea de Vest – Natalia Intotero (indecis)

Regiunea de Sud Vest – Olguţa Vasilescu (excentric) şi Paul Stănescu (aparent fidel Dragnea)

Incompetenţii la putere

Mai este un aspect. Metoda aceasta nouă, de ocupare a poziţiilor în conducerea PD de către lideri locali este o eroare. Nu ştim ce fel de mare manager de partid este Natalia Intotero. Olguţa Vasilescu este cunoscută pentru genialitatea sa în management de partid. Bogdan Trif este o necunoscută.

Din punctul de vedere al competenţei în astfel de chestiuni. Ca ministru, se vede cu ochiul liber că este excepţional: nu a făcut până acum nimic. Nu mai vorbim despre capacitatea managerială de excepţie a creierului Paul Stănescu. Om cu viziune, care a studiat managementul politic la Academia de Înalte Studii Politice din Slatina.

Nu mai vorbim despre recunoscuta capacitate de management politic a Gabrielei Firea vel Pandele ot Voluntari-Vale. Nici despre Robert Negoiţă, recunoscut pentru felul cum, la orele serii, joacă riţi-ăiţi cu apartamente proprii, construite în regie proprie, pe care le vinde necunoscuţilor. Fără număr.

PSD se va fragmenta în mai multe plăci tectonice în mişcare

În continuare, PSD va continua să se fragmenteze. Forţa motrice a fragmentării acesteia nu este în criteriul JAI (Justiţiei – Afaceri Interne), ci în criteriul economic. Acesta este legat direct de electoratul propriu. Pe care partidul l-a obişnuit cu pomeni ritmice. Pe care acum a început să nu le mai primească.

Anvelopa de asistenţă socială a României este de circa 100 de miliarde de lei. Cam jumătate este anvelopa pensiilor. Restul sunt bani pentru diferite expediente ale electoratului de partid, pe care până acum social-democraţii l-au alimentat cu cinism, transformându-l în maşină de vot.

Pe măsură ce banii aceştia se vor împuţina, electoratul propriu va deveni tot mai nemulţumit. Aceasta va activa forţe nebănuite contra PSD. Alte forţe vor fi activate de criza bugetară la nivel local, care va răscula lideri. Într-o zi, Dragnea va fi sacrificat şi arătat cu degetul: “El este de vină!” – vor spune liderii PSD.

Pe pielea noastră

Lucrurile nu se vor opri însă aici. Pe măsură ce criza bugetară se va amplifica, în lipsa investiţiilor care să aducă înapoi bani la buget, partidul se va afunda în criză şi rotaţia liderilor se va înteţi. Atunci va fi frumos. Problema este că va fi pe pielea noastră.

Cu cât Liviu Dragnea rămâne mai mult la putere, impactul asupra României va fi mai dramatic. Ca şi acela asupra acestui partid. Cu cât Dragnea rămâne mai mult la putere, PSD se apropie de un hiatus de care n-a mai avut parte de când se numea Partidul Comunist Român.

Share