PSD doreşte amânarea alegerilor legislative până în martie 2021

Share

Exact aşa cum scria StareaPresei.ro încă din 25 aprilie, “PSD va face tot ce este posibil să amâne cât este nevoie alegerile locale și legislative”. Şi exact asta se întâmplă.

Parlamentul a adoptat cu o viteză-record, în doar șapte zile, o lege semnată de Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu și Cseke Atilla (UDMR) prin care Legislativul va stabili data viitoarelor alegeri parlamentare, nu Guvernul, cum se întâmpla până acum.

În lege nu este avansată o dată a alegerilor parlamentare, dar în expunerea de motive se arată că acestea ar putea fi împinse până la 15 martie 2021, fapt fără precedent, de la adoptarea Constituției până acum.

Ei arată că, potrivit articolului 63 din Constituție, “alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului“. Cum mandatul actualului Parlament expiră la 20 decembrie 2020, ei consideră că data limită a alegerilor poate fi 15 martie 2021. Cel mai devreme, apreciază ei, ele ar putea fi organizate la 6 decembrie 2020.

Tot articolul 63 din Constituție arată că: “Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice“.

Statistic, cea mai grea perioadă pentru un guvern este în luna martie, când, după ieșirea din iarnă, reizbucnesc protestele sociale. În consecința, PSD și aliații săi din ALDE și UDMR au calculat că, în martie 2021, după iarnă și pandemie, guvernarea PNL va fi pe un trend descendent în sondaje, iar partidele care au condus țara în regimul Dragnea își vor reveni politic.

Share