Preşedintele Chinei, Xi Jinping. se află în arest la domiciliu?

Share

Au apărut zvonuri, conform cărora preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-ar afla în arest la domiciliu, în urma unei lovituri de stat.

“Verificarea faptelor: China are o lovitură de stat și Xi Jinping este arestat la domiciliu? Iată ce știm”, titrează Outlook India.

Pe rețelele de socializare circulă zvonuri despre o lovitură de stat împotriva președintelui chinez Xi Jinping, dar experții au subliniat că până acum nu există dovezi concrete de lovitură de stat sau vreo tulburare, în China.

Internetul este plin de rapoarte, care spun că se întâmplă ceva în China, cu presupuneri ale oamenilor, variind de la o lovitură politică sau militară împotriva președintelui Xi Jinping, până la potențiala activitate militară din China de Vest.

Dovezile citate pentru astfel de presupuneri includ rapoarte despre zborurile de pasageri anulate, în anumite părți ale Chinei, Xi nefiind văzut în public de ceva timp, și imagini despre vehicule militare care se deplasează spre capitala Beijing.

Cu toate acestea, nu există nici un comentariu oficial, cu privire la aceste presupuneri și nici un raport confirmat despre mișcarea militară către capitală.

Aici dăm ceea ce se spune pe rețelele sociale, în special în India, și care sunt faptele pe care le știm cu siguranță.

Conturi de Twitter cu câteva mii de urmăritori au transmis că a avut loc o lovitură de stat împotriva lui Xi. Au apărut și fotografii ale unui succesor.

Cu toate acestea, nici una dintre aceste actualizări nu provine din conturi verificate sau credibile și majoritatea acestor conturi sunt ale utilizatorilor anonimi.

https://twitter.com/FrontalForce/status/1573591183443763205?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1573591183443763205%7Ctwgr%5E959ee508eebac92aa0481da4238185dd6b89ebe2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.outlookindia.com%2Finternational%2Ffact-check-is-china-having-a-coup-and-is-xi-jinping-under-house-arrest-here-is-what-we-know-news-225623

Au apărut și videoclipuri, cu presupuse mișcări militare.

„Acest videoclip cu vehicule militare care se deplasează la Beijing vine imediat după oprirea a 59% din zborurile din țară și întemnițarea înalților oficiali. E mult fum, ceea ce înseamnă că există un incendiu undeva, în interiorul PCC. China este instabilă”, a spus autorul Gordon G Chang.

Scriitorul indian pe chestiuni de apărare Saurav Jha a spus pe Twitter că nu au existat zboruri peste Regiunea Autonomă Tibet Cihna, mai devreme, sâmbătă.

“Ne preocupă direct, aici, în India. Multe zboruri către Lhasa Gonggar sunt, de asemenea, anulate. Trebuie să vedem dacă există sau nu o creștere a traficului aerian militar peste platoul tibetan”, a spus Jha, sugerând o posibilă activitate militară în China de Vest, unde India și China sunt angajate într-o confruntare militară, de peste doi ani.

Ce spun experții

Majoritatea experților chinezi au subliniat că nu există semne ale loviturii de stat, în afară de comentariile de pe rețelele de socializare, în special în cercurile indiene.

Expertul chinez Aadil Brar a remarcat că Xi este probabil în carantină, după ce s-a întors de la Summit-ul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), ceea ce ar explica absența lui din afacerile publice, în acest moment.

Brar a distribuit de asemenea date de zbor, care arată că nu există nici o întrerupere a zborurilor. El a dat share în continuare la imagini ale briefingurilor publice ale unor înalți oficiali chinezi, sugerând că guvernul funcționează normal.

Jurnalistul Zakka Jacob a subliniat că Xi are o putere instituțională puternică asupra Chinei, ceea ce face improbabilă o lovitură de stat.

„O mulțime de zvonuri, în această dimineață, despre o lovitură de stat militară în China. Nimic credibil până acum.

Loviturile militare sunt puțin probabile în China, deoarece Armata Populară de Eliberare intră în subordinea Comisiei Militare Centrale.

Xi, în calitate de secretar general al Partidului Comunist, conduce CMC. Armata este a partidului, nu a guvernului”, a spus Jacob, într-un tweet.

Jurnalistul și autorul Ananth Krishnan a mai spus că până acum nu există dovezi ale unei lovituri de stat.

„În timp ce politica chineză este cea mai neagră dintre cutiile negre, nu am găsit nici o dovadă la Beijing, astăzi, care să susțină oricare dintre zvonurile din rețelele sociale”, a spus Krishnan, pe Twitter, menționând că zvonurile au apărut în perioada premergătoare congresului crucial al Partidului Comunist, în care se aşteaptă ca Xi să obțină un al treilea mandat, ceea ce ar fi fără precedent.

South China Morning Post, cu sediul în Hong Kong, nu a raportat deloc, despre nici o lovitură de stat sau despre tulburări politice în China.

A postat zeci de tweet-uri, în ultimele 24 de ore, despre diverse probleme legate de China și lume, dar nici măcar un indiciu îndepărtat despre presupusa dezvoltare de la Beijing.

Share