home POLITICA POLITICA: Basescu cere referendum pentru Parlament unicameral in ziua alegerilor (Ziare.com)

POLITICA: Basescu cere referendum pentru Parlament unicameral in ziua alegerilor (Ziare.com)

Share

Presedintele Traian Basescu a cerut joi organizarea unui referendum in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, 22 noiembrie, pentru reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 din 471 cati sunt acum si crearea unui Parlament unicameral.

M-am adresat presedintilor celor doua Camere, solicitandu-le avizul pentru a continua reforma statului. Avizul este necesar pentru organizarea unui referendum national prin care sa consultam poporul cu privire la doua aspecte: reducerea la un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la maxim 300″, potrivit scrisorii deschise trimise, joi, celor doua Camere ale Parlamentului, a anuntat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a explicat de ce anume un Parlament unicameral ar raspunde nevoilor actuale ale Romaniei, dar si care sunt avantajele unui astfel de sistem parlamentar.

In primul rand, a spus Traian Basescu, birocratia ar fi redusa, deciziile s-ar lua intr-o perioada de timp mai scurta, iar activitatea parlamentarilor ar fi una eficienta. In acelasi timp, ar fi si o modalitate de reducere a coruptiei: “mai putini politicieni de rang inalt care fac trafic de influenta”.

Prin aceeasi masura s-ar reduce si numarul celor care fac partea dintr-o clasa de privilegiati, pensii speciale, cu sume forfetare, cu sume speciale aflate la dispozitia lor. Concret, mai putine persoane de platit de la buget ar reduce cheltuielile de functionare a statului, a continuat Basescu.

Tot prin reducerea numarului de parlamentari si prin trecerea la un Parlament unicameral, direct proportional cu miscorarea numarului de alesi s-ar micsora si chelutielile.

Presedintele a amintit ca, astfel, Romania s-ar alinia transformarilor de la nivelul UE, prin intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in baza caruia PE va coopera continuu cu Parlamentul Romaniei. In plus, Romania va avea oricum o singura camera a Parlamentului la Bruxelles sau Strasbourg.

Un Parlament unicameral cu un numar mai mic de parlamentari cred ca raspunde nevoilor Romaniei si avantajele sunt multiple. Decizia in Parlament s-ar lua mult mai usor si Parlamentul ar deveni mult mai eficient. Cheltuielile de functionare a statului s-ar reduce in mod rezonabil.

Ar fi un element de reducere a coruptiei, mai putini politicieni de rang inalt care fac trafic de influenta. Nu acuz pe nimeni, dar riscul este mai redus;legale. singura solutie pentru a impinge lucrurile inainte e consultarea poporului.

Transformarile de la nivelul UE, prin intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in baza caruia PE va coopera continuu cu Parlamentul Romaniei. Romania va avea oricum o camera a Parlamentului la Bruxelles sau Strasbourg”, si-a motivat Basescu cererea facuta joi… citeste in continuare

Citeşte şi
Băsescu şi-a pus adversarul politic într-o situaţie imposibilă, când acesta e la apogeul puterii sale
Biroul Electoral Central a anuntat ca 53,52 % dintre alegatori au votat la alegerile prezidentiale
Din toptanul de aberaţii marca Traian Băsescu, ne-a sărit în ochi una mai dihai decât
După protestele în curs de amplificare de aseară, senatorii jurişti s-au răzgândit. Corupţia nu se
Graţierea corupţilor este inclusă acum în proiectul Legii Graţierii. Senatorii jurişti au aprobat propunerile formulate
Chiar şi un simplu anunţ făcut de Traian Băsescu pe Facebook că va fi prezent
Fostul preşedinte Traian Băsescu îl compară ironic pe Klaus Iohannis cu Ion Iliescu. Într-o postare
Traian Băsescu parcă a fost ciupit de streche, ori poate că, asemeni situaţiei din filmul
Eu sunt acela, domnule preşedinte. Eu sunt licheaua la care vă referiţi sau cel puţin
De la scrierea articolului Marian Munteanu candidat PNL la Primărie, o coliziune, asupra fostului lider
Share